Két beteg helyett már van, hogy hat-nyolc is jut egy intenzíves szakápolóra

Két beteg helyett már van, hogy hat-nyolc is jut egy intenzíves szakápolóra

Molnár István osztályvezető főorvos egy beteget lát el az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán 2021. április 23-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Ugyan a szakmai irányelvek szerint az intenzív osztályokon legfeljebb két beteg juthatna egy szakápolóra, van, ahol mégis 6–8 páciensről kell egy embernek gondoskodnia – erről is beszéltek a Magyar Hang megkeresésére a vírussal kapcsolatos ellátásra rálátó egészségügyi dolgozók.

Egyértelműen fiatalabbak a betegek, már a 20, 30, 40 éves korosztályból is kórházba kerülnek – mondta a Magyar Hang érdeklődésére Varga Zoltán Péter, a Jobbik dunakeszi önkormányzati képviselője, aki az egyik kórház intenzív osztályán lát el ápolói feladatokat. Hozzátette: „Még a leterheltségünk nem tart ott, mint a harmadik hullámban, de az utolsó két hétben azt tapasztaljuk, egyre inkább eldurvulni látszanak a számok.”

Van, ahol hat páciens jut egyetlen szakápolóra

Mint elmondta, a kórházi ellátásra szorulók túlnyomó többsége oltatlan, körülbelül 10-12 százalék lehet közülük oltott. Az viszont, hogy kit milyen vakcinával oltottak, nem mutatkozik meg a kórházba kerülési arányokon, nincs olyan például, hogy csak a Sinopharmot kapók kerülnének intenzív osztályra. Ő személyesen infrastrukturális hiányt nem tapasztal, „de az emberhiány iszonyatos, főleg az ápolók között”.

 

• Min kéne változtatni ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a járványkezelés?
• Hány embernek kellett volna már felvenni a harmadik oltást?
• Na és mitől kerülnek be az oltásellenesek a kórházba, ha egyszer nem a koronavírus miatt?

A teljes cikket a Magyar Hang november 19-én megjelent 2021/47. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!