„Kétféle valóság” van az egészségügyi helyzet megítélésében

„Kétféle valóság” van az egészségügyi helyzet megítélésében

Kerényi Attila háziorvos beoltja páciensét az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina második adagjával a háziorvosi rendelõjében Nyírtelken 2021. március 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Miközben tragikus rekordok dőlnek meg itthon napról-napra, az egészségügyi szervezetek pedig az elképesztő túlterheltségükről beszélnek, a társadalomban ilyenkor nem az az első, hogy „felelősöket” keressen vagy akár a hatalmat hibáztassa – legalábbis erről beszéltek a Magyar Hang által megkérdezett elemzők. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a Fidesz vajon meddig húzhatja azt, hogy ne beszéljen a szomorú helyzetünkről az elhunytak lakosságarányos számát tekintve, illetve, hogy a kormánypárti szavazók vajon okolják-e a jelenlegi helyzetért az ország vezetését.

Érezhetően nem beszélnek a fideszes politikusok arról, hogy hazánk azok között az országok között van, ahol lakosságarányosan a legtöbben veszítik életüket a koronavírus-járvány következtében, ahogyan arról sem esik szó, hogy a kórházak és az ott dolgozók mennyire túlterheltek. Sőt, Gulyás Gergely még a csütörtöki kormányinfón is azt mondta, hogy az intézményekben nincs kapacitáshiány. A kommunikáció fő iránya – ami egyébként szintén valós –, hogy a beoltottsági versenyben igen előkelő helyen szerepelünk. Adódik a kérdés, hogy a Fideszhez hű szavazók vajon hiányolják-e a kormányzati kommunikációból a teljes valóságot vagy továbbra is fennáll az elmúlt években kialakult jelenség a „kétféle valóságról”.

– A kormányban akármeddig tudnak a jó számokról beszélni, a Fidesznek arra van felépítve a teljes kommunikációs gépezete, hogy arról és csak arról beszéljen, amiről akar – mondta lapunknak Pulai András. A Publicus Intézet ügyvezetője egyúttal felhívta a figyelmet arra a jelenségre, hogy az egészségügy megítélése a covid hatására sokkal polarizáltabb lett. Korábban ugyanis többé-kevésbé konszenzus volt abban, hogy az egészségügy helyzete finoman szólva sem a legjobb, pártpreferenciától függetlenül ebben azért egyetértettek az emberek. A koronavírus-járvány hatására azonban ez megváltozott: a kormánypártiak egy része már azt gondolja, hogy nem is olyan rossz ez a szektor, míg az ellenzékiek abba az irányba mozdultak el, hogy ennél rosszabb soha nem volt.

A Pulai András és Ember Zoltán elemzést is bemutató teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!