Ki borítaná újra lángba a Balkánt? – Belgrádból jelentjük

Ki borítaná újra lángba a Balkánt? – Belgrádból jelentjük

Koszovó tízéves függetlenségének ünnepe 2018 februárjában Pristinában (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Több mint egy hónapja jelent meg az első olyan kiszivárogtatott diplomáciai feljegyzés a médiában, amely a balkáni határok módosítására tett javaslatot. Azóta több ilyen titokzatos „non paper” irat látott napvilágot, amelyekről sokan azt gondolják, ártó szándékkal íródtak, a céljuk, hogy felborítsák a balkáni status quót. Belgrádi utunk során a titokzatos diplomáciai feljegyzések nyomába eredtünk.

– Bárkik lehetnek a non paper iratok szerzői, olyanok is, akik segítő, de olyanok is, akik ártó szándékkal írták azokat – mondja Ljubisa Stojmirovic, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) parlamenti képviselője, aki a szerb szkupstinában fogad minket. A külügyekkel foglakozó politikus szerint nem is az a fő kérdés, hogy kik a szerzők, mert világos, hogy azzal a céllal hozták nyilvánosságra ezeket, hogy felmérjék, ki hogyan reagál a bennük foglalt felvetésekre. Azonban az is látható, hogy sokaknak nem felel meg a mostani helyzet, vagyis hogy béke uralkodik a térségben. Az államhatárok módosítása ugyanakkor egyáltalán nem reális lehetőség jelenleg, mert minden ilyen kísérlet csak fegyveres konfliktusokhoz vezetne a térségben – hangsúlyozza Stojmirovic.

– A harmadik non paper irat a szerzője, aki Koszovó visszatérését javasolja 99 évre, a szerb kormányhoz vagy az orosz estabilishmenthez közel álló személy lehet – véli Milan Krstic politológus, akivel a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karán találkozunk. Ami viszont a korábbi non papereket illeti, az elsőhöz Szlovéniának is köze lehetett, de az elkészítésében más, jobboldali irányultságú európai kormányok is részt vehettek; a második pedig valószínűleg Brüsszelből vagy Berlinből származhat.

• Mit tartalmaznak ezek az iratok?
• Mekkora realitása lenne egy határmódosításnak?

• Mi történne, ha hozzányúlnának a határokhoz? Mi a szerb kormány véleménye?

A teljes cikket a Magyar Hang május 28-án megjelent, 2021/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!