Kilenc óra II. Erzsébettel

Kilenc óra II. Erzsébettel

II. Erzsébet temetési menete Londonban 2022. szeptember 19-én (Fotó: Reuters/Aaron Chown/)

 

Vajon miért ragaszkodnak a britek a monarchiához? Milyen volt végigállni a Temze partján kígyózó sort, amelyhez csatlakozva bárki leróhatta tiszteletét II. Erzsébet ravatala előtt? Személyes beszámoló a királynő temetéséről.

Ő volt a mi hősünk! Nyugodjon békében II. Erzsébet királynő! – ez a hároméves Emily rajzolt üzenete Nottinghamből. Szombat kora délután kellemesen sütött az őszi nap, sehol egy felhő, a londoni Green Parkba özönlöttek az emberek. Napok óta hozták már a virágot a szeptember 8-án, 96 éves korában elhunyt brit uralkodó tiszteletére. A kis Emily üzenete csak egy volt a sok tízezerből. Kicsik és nagyok, idősek és családok óriás csokrokkal vagy csak egy szál napraforgóval, mind egy dolog miatt jöttek, emlékezni.

E bábeli sokadalom szimbóluma lett a kilométer hosszan a Temze partján kígyózó sor, amelyet kiállva bárki leróhatta tiszteletét II. Erzsébet ravatala előtt. Mindezt egy jelképes helyszínen, a londoni parlament legősibb szárnyában, a Westminster Hallban, amelyet még II. Vilmos építtetett 1097-ben. A napok teltek, a „sor” pedig egyre hosszabb lett, már majd’ 8 kilométerre is elnyúlt. – Abszurd, zavarba ejtő és egyúttal csodálatos – jegyezte meg több tudósító is a valóban nem hétköznapi jelenségről.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 23-án megjelent, 2022/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!