Így bukott el Kubatov Gábor forradalma

Így bukott el Kubatov Gábor forradalma

Kubatov Gábor, az FTC elnöke beszél

Mi lehet megalázóbb egy kiütéses vereségnél? A döntetlen. A Ferencváros női kézilabdacsapata számára mindenképpen. Az előző szezon bravúros szereplése után a klub vezetése még nagyobbat álmodott: a Fradit Európa – és így a világ – négy legjobb csapata között kívánják látni hosszú éveken át. Ehhez pedig Kubatov Gábor, az FTC elnöke (és a Fidesz pártigazgatója) szerint külföldi szakvezetőre van szükség, elküldték hát a csapatot 15 éve irányító Elek Gábort, és kivásárolták a dán Martin Albertsent a svájci szövetségtől. Az eredmény katasztrofális lett.

A magyar bajnokság gyengécske ellenfelei nem okoztak gondot a Fradinak – bár az első komolyan vehető rivális alaposan megszorította –, a nemzetközi mezőnyben azonban kiderült, mennyit érnek valójában az új edző elképzelései. Kilátástalan játékkal három kiütéses vereséget gyűjtött a csapat a Bajnokok Ligájában (BL). A negyedik találkozó, a szintén mély gödörben lévő bukaresti Rapid ellen ezért is tűnt kulcsfontosságúnak, újabb kudarc esetén ugyanis könnyen elúszhat a továbbjutás. Fogadkoztak a játékosok és a sportvezetők, és 40 percig úgy látszott, összejön a várva várt siker, de a Fradi hatgólos előnyről sem tudta megnyerni a meccset: döntetlen lett a vége, ami sokkal fájóbb, mint egy sima vereség. A látványos bukás egyértelmű helyzetet teremt, és lehetőséget ad a megújulásra, a nyögvenyelős egál azonban csak meghosszabbítja a klub vergődését.

Hogy a kínkeservesen begyűjtött egy pontot kontextusba helyezhessük, menjünk vissza az előző szezon végére. A Ferencváros év közben a szokásos formáját hozta, a másik topcsapattal, a Győrrel együtt dominálta a magyar bajnokságot, és bár hazai pályán legyőzték a nagy riválist, végül mégis be kellett érniük a második hellyel; ahogy a BL-ben is, de a két ezüstérem között hatalmas volt a különbség. Eleinte a nemzetközi mezőnyben is a jól megszokott Fradit láttuk, voltak bravúros meccseik, becsúsztak váratlan vereségek, és úgy tűnt, ismét nem sikerül bejutniuk a legjobb négy közé – a Final Fournak nevezett utolsó felvonásba. Miután a tavalyi kiírás egyik legerősebb csapatától, a francia Metztől otthon kikaptak hat góllal, mindenki biztosra vette, hogy véget ért a szezon a zöld-fehérek számára. Így gondolta ezt Kubatov Gábor is, de pechére a saját játékosai cáfoltak rá. A klub elnöke jó ötletnek vélte menet közben (közös megegyezéssel) kirúgni Elek Gábort, és a helyére bejelenteni a dán mestert. Az időzítés tökéletes volt, a Metz elleni visszavágó formalitásnak tűnt, így a fájó kudarc biztosította volna a melodramatikus hátteret a másfél évtized után elpaterolt tréner búcsújához.

• Hogy minősíti Kocsis Mátét a dán edző szerződtetése?
• És hogy Kubatov Gábort a kirúgása?
• Nagy a baj a Fradinál?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap október 6-án megjelent, 2023/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!