Az elsősökkel és a másodikosokkal meg kellett volna ismételtetni a tanévet

Az elsősökkel és a másodikosokkal meg  kellett volna ismételtetni a tanévet

(Fotó: Thought Catalog/Unsplash)

Nem lesznek egyszerűek az elkövetkező évek az oktatásban, mert a koronavírus-járvány miatt rengeteg, akkor első és második osztályos gyermek maradt le a tananyaggal. Az lett volna a legjobb, ha ezek az évfolyamok egységesen megismételték volna a 2020-21-es tanévet – véli Lakatosné Deák Ágnes gyógypedagógus, aki júliusban fejezte be a munkát Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat debreceni tagintézményének élén. Elmondása alapján a kiégés fenyegette, és szeretett volna több időt szánni a magánéletére, amit nem tudott összeegyeztetni a vezető pozícióval a szakszolgálatnál. Vezetőként ugyanakkor jól átlátta a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek helyzetét, hiszen egy szakszolgálatot irányított, ahol a tanulási, pszichés és magatartási problémákkal küzdő, illetve fejlesztésre szoruló gyerekeknek nyújtanak segítséget.

Lakatosné Deák Ágnes szerint a mögöttünk álló tanévben drámaian megnőtt a tanulási és beilleszkedési problémákkal jelentkező gyermekek száma: míg tavaly 1800 ilyen kérelem érkezett hozzájuk, idén 2707 – ez a koronavírus-járvány következménye. Az első osztályosok közül sokan nem tanultak meg megfelelően írni-olvasni. – Rengeteg másodikos–harmadikos gyermeket küldenek be vizsgálatra, aki valójában nem tanulási vagy beilleszkedési nehézségekkel küzd, hanem egyszerűen meg kellett volna ismételnie az első covidos tanévet. Egy szülő nem tudja a gyermekét otthon megtanítani írni-olvasni; még akkor sem feltétlenül, ha pedagógus – mondja a gyógypedagógus.

• Mennyivel növekedett meg meg a debreceni szakszolgálatnál a segítségre szoruló gyermekek száma az elmúlt évben?
• Miért nem érett az első osztályos gyerekek nagy része az iskolára? 
• Milyen területeken küzdött szakemberhiánnyal a szakszolgálat?
• És miért nem mernek évet ismételtetni a pedagógusok?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 12-én megjelent, 2022/33. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!