Jó volt tudni, hogy KAF itt jár köztünk

Jó volt tudni, hogy KAF itt jár köztünk

Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, esszéíró, mûfordító Budapesten 2022. október 12-én (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Csütörtökön délután a marosvásárhelyi református temetőben helyezték örök nyugalomra a Kossuth-díjas költőt, Kovács András Ferencet. Nekrológunk.

Térey Jánost vigasztalta 2010-es versében Kovács András Ferenc (ismerőinek csak KAF). Az apropót a költőtárs negyvenedik születésnapja jelentette. Az akkori olvasók megmosolyoghatták a kedves gesztust. A negyvenedik még csak nem a világ vége! Ma már inkább keserűen olvassuk ezeket a sorokat: „De majd Budán, midőn érsz bácsikort, / Friss fogsorod időnként átcsikorg / Pár verssoron, s mint rezzent, furcsa rím, / Föl-fölragyogsz víg lelked csúcsain…”

A Térey János vigasztalása című vers végül a 2017-es, Lözsurnál dö Lüniver című kötetben jelent meg, Térey két évre rá már halott volt. De Kovács András Ferenc sem érhette már a „bácsikort”: hatvannégy éves korában, a 2023-as év utolsó előtti napján távozott. Mindkettejük életműve rendkívüli, fontos munkákkal gazdagodhatott még volna. Igaz, KAF esetében mégis teljesnek érezzük az korpuszt, már eddig is élő klasszikusként tekintettünk rá. Egyik kedvelője ki is fakadt a Facebookon: miért nem írja le senki, hogy a legjobb magyar kortárs költő volt? Miért a szigorúbbnak tűnő szűkítés: „az egyik legjobb”? Ami persze alkati kérdés is, magam nem mernék soha egyetlen emberre szűkíteni korszakokat. Kovács András Ferenc mellett említhetünk még többeket Parti Nagy Lajostól Oravecz Imréig. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a kilencvenes évek a legjelentősebbek közé emelte a szatmárnémeti születésű szerzőt.

• Hogyan szerepel a gimnáziumi tananyagban Kovács András Ferenc?
• Hogyan emlékezett apjára?
• Miként vallott megfigyeléséről?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!