Ferenc pápa budapesti látogatásának kulisszatitkai

Ferenc pápa budapesti látogatásának kulisszatitkai

Ferenc pápa a Budapestre tartó repülőgépen 2021. szeptember 12-én (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

A Magyar Hang egyike volt annak a négy magyarországi sajtóterméknek – egyetlen nyomtatott újságként –, amely a hosszas jelentkezési procedúra után végigkövethette a pápa útját Rómától Budapestig és Pozsonyig, majd Kassába és vissza, Rómába a pápai különrepülőgéppel. Írhatnék e hasábokon a beszédekről és protokollról, ám ami nyilvános programpont volt, azt bárki – akit érdekel – elolvashatta, meghallgathatta. Sokkal izgalmasabb, mi zajlott ennek négynapos apostoli útnak a kulisszái mögött.

Vasárnap éjjel a készülődés: minden egyes csomagot fel kell címkézni a saját névre szóló, kinyomtatott műanyag kártyával, amelyen még az is szerepel, hogy saját vagy munkatárgyakat rejt-e az adott táska. 3.30-ra kellett a repülőtérre érkezni, így 1.45-kor keltem. A logisztika röviden az, hogy a bővebb kíséretnek (újságírók, vatikáni sajtósok, egyebek) mindig előbb kell mindenütt megjelenni, mint a pápának. Ennek érdekében a különböző programokat „megvágják” a bővebb kíséret számára, azaz előbb kell elhagyni a helyszínt, mint a pápának. Például a szentmisék végén az áldozást már nem lehet megvárni a helyszínen, hanem a prédikáció befejeztével szó szerint ki kell vágtatni a buszhoz, amely elvisz a repülőtérre. Mire a szentatya egyáltalán megérkezik a géphez, a többiek már rég fent ülnek a gépen.

Erről is olvashat a teljes riportban:
• Hova kell elzarándokolni az újságírónak, hogy felszállhasson a pápai különgépre?
• Hogy kell felöltözni a pápai különgépen és milyen megszólításokat kell használni?
• Hogy viselkedett Ferenc pápa a vele utazó tudósítókkal? 

A teljes riportot a Magyar Hang szeptember 17-én megjelent, 2021/38. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!