Egymás torkának ugrott a Fidesz és a polgári kör Maglódon

Egymás torkának ugrott a Fidesz és a polgári kör Maglódon

Bajusz Rezső maglódi születésű MÁV-vezérnek emléket állító tábla a helyi vasútállomáson (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt LászlóI)

A maglódi Fidesz a nyilvánosság előtt ugrott neki a vele eddig szimbiózisban működő polgári körnek egy júniusi emléktábla-avatás miatt. Ezt a polgári kör kezdeményezésére állították a maglódi születésű, de vitatott megítélésű Bajusz Rezső emlékére, akit az 1956-os forradalom után neveztek ki a MÁV vezérének. A Fidesz Pilhál György Magyar Nemzetben közölt publicisztikájára hivatkozva a napokban szólította fel a polgári kör elnökét a helyzet tisztázására, Bajusz múltja ugyanis nem feltétlenül feddhetetlen.

Ez persze csak a felszín, a mélyben régóta nagyok az ellentétek, a robbanásnak csak az időzítése volt kérdéses. A feszültség a 13 ezer lakosú, budapesti agglomerációhoz tartozó város sajátos közéleti viszonyaival magyarázható. A Maglódi Polgári Kör ugyanis úgy jelentette be jövő évi új polgármesterjelöltjét, hogy a jelenlegi városvezető, a szintén polgári körös Tabányi Pál még lebegteti, újraindul-e a tisztségért. Ambíciói azonban többeknek vannak.

A helyzet azért pikáns, mert a Maglódi Polgári Kör nem alárendeltje a Fidesznek. A tagság persze kormánypárthoz húzó emberekből áll, akik az elnök szerint derekasan kivették részüket a Fidesznek végzett terepmunkából. A várost 2002 óta irányító Tabányi Pál polgármester maga is polgári körös, a képviselői helyeken is egyenlő arányban osztoznak a Fidesszel. Noha az utóbbi ciklusokban harmonikus volt az együttműködés, korábban nem volt ez mindig így. Tabányi 2010-ben például fideszes kihívójával szemben győzött a választáson. Abban, hogy az utóbbi ciklusokban kéz a kézben mozgott a két szervezet, a polgármesternek fontos szerepe volt.

• Mi történt a Maglódi Polgári Kör polgármesterjelölt-állító ülésén? Mit mond a polgári kör elnöke?
• Miként reagált Tabányi Pál polgármester arra, hogy a polgári kör bejelentette, hogy az alpolgármester Kérges Lászlót indítják városvezető-jelöltként?
• Vállalja-e az indulást Kérges László?
• Kik jelentkeztek be még polgármester-jelöltnek Maglódon?
• Hogyan fest a maglódi ellenzék?
• Mit akar Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, bukott teniszszövetségi elnök?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!