„Ha nem változtatunk, maradnak az összeszerelő üzemek, lassan csak őket tudjuk bevonzani”

„Ha nem változtatunk, maradnak az összeszerelő üzemek, lassan csak őket tudjuk bevonzani”

Keleti Tamás és Balogh Tamás (Fotó: Fekete Kristóf)

Több ország példája is mutatja, amikor nehéz korszakot éltek, elkezdtek sok pénzt költeni az oktatásra, innovációra – mindez bőven megtérült, kilőtt a fejlődésük. Ehhez képest mi a nehéz időkben még azt a kis pénzt is kivonjuk az oktatásból. Így aligha érjük el, hogy egy logikusan gondolkodó, problémamegoldó, kreatív generáció nőjön fel – márpedig a jövőben ezek a képességek felértékelődnek. Ha ennek érdekében nem tesszük meg a szükséges lépéseket az oktatásban, a jövőben keményen megfizetünk érte – mondta a Magyar Hangnak adott interjúban Keleti Tamás egyetemi tanár, az ELTE matematikatanár-képzés szakfelelőse.

Pedig a XXI. század arról fog szólni, melyik országban vannak azok a koponyák, akik képesek komplex rendszereket átlátni, üzemeltetni, adott esetben menedzselni. Ha lenne olyan kormányunk, amely felvállalná, hogy Magyarországból jelentős tudományos vagy technológiai nagyhatalmat hoz létre, az hatalmasat lendítene a versenyképességünkön – ezt már Balogh Tamás gazdaságmatematikus árulta el kérdésünkre. A két matematikussal a Medve Matek napokban rendezett sajtóeseménye kapcsán beszélgettünk. Az egyesület tagjai, önkéntesei évente 40 ezer iskolás korú gyerek számára teszik élménnyé a matekozást.

Az interjúban beszélünk arról, miként lehet közösségi élménnyé tenni a matekot egy olyan országban, ahol sokak iskolai élménye, hogy a matekórán semmit nem értettek. Szó esik a matematika gazdasági jelentőségéről, miért is válik mindenki hasznára a logikus gondolkodás. Mennyire jellemző ezen a területen a tanárhiány, mit tesz a Medve Matek egyesület azért, hogy a gyerekek élményként gondoljanak a matematikára. Interjúalanyaink kifejtik, milyen hatása lesz annak Magyarország, vagyis mindannyiunk jövőjére, ha háttérbe szorul a természettudományos tantárgyak oktatása.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/46. számában találja. Vegye meg november 23-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!