Megdől-e Orbán legendája?

Megdől-e Orbán legendája?

Kéri László és Hann Endre (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az ellenzék képtelen alternatívát kínálni a választóknak, ezért a kormánnyal elégedetleneknek nincs más lehetősége, mint hogy kivonuljanak a közéletből – ebben egyetértett Hann Endre, a Medián igazgatója és Kéri László politikai elemző a Magyar Hangnak adott páros interjúban.

Hann Endre szerint Orbán Viktor egyrészt azt kommunikálja, hogy mindenható, másrészt bármilyen felelősséget bármikor átháríthat másra, elsősorban Brüsszelre. Ez a kettősség eddig működött. Kérdés, hogy a 2,5 millió biztos szavazó szemében fennmarad-e így is a mindenhatóság látszata. De a szűk fideszes belső körben szerinte még nagyobb problémákhoz vezethet, ha elvész a hit abban, hogy ez az ember tényleg mindent meg tud csinálni. – Lehet, hogy ebből a helyzetből kellett Orbán Viktornak kicsit kivonulnia – mondta.

Kéri László pedig arról is beszélt, hogy nem csak Orbán Viktor választhatta időlegesen a közéletből való kivonulást, az ellenzéki alternatíva hiányában valószínűleg az elégedetlen választók egy része is úgy dönt: kivonulnak a közéletből. Annál is inkább, mert a létfenntartás foglalhatja le őket az elkövetkező időben. Az elemző szerint teljesen új típusú, összetett válsággal áll szemben Magyarország, amely akár a teljes politikai osztályt is elsöpörheti, és amely a rendszerváltást követő válsággal vetekszik.

• Bármit meg lehet ígérni egy választási kampányban, majd néhány hónap múlva az ellenkezőjét?
• Van-e politikai jelentősége a miniszterelnök szokatlanul hosszú horvátországi nyaralásának?
• A Fideszt választók számára miért fontosabb a pártpreferenica, mint a saját életkörülményeik?
• Lehet-e hely új szereplőknek a magyar politikai palettán?
• Milyen szerepe lesz a válságban a kormányzati kommunikációnak?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!