Ki lesz a felelős az önvezető autók által okozott károkért?

Ki lesz a felelős az önvezető autók által okozott károkért?

Fotó: Unsplash

Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója a napokban az amerikai szenátus előtt a mesterséges intelligencia szabályzásának fontosságáról beszélt. De hogy pontosan mit és hogyan kellene szabályozni, abban egyelőre az Egyesült Államok törvényhozása is tanácstalannak tűnik. Ahogy az Európai Unióé is. Lapunk két, mesterséges intelligenciával is foglalkozó jogászt kérdezett meg arról, hogy ők hogyan látják a szabályozás lehetőségeit és az MI jövőjét.

Úgy gondoljuk, hogy a kormányok szabályozói beavatkozása döntő fontosságú lesz az egyre erősebb modellek kockázatainak mérséklésében – ezt mondta Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, amikor az amerikai szenátus előtt állva a mesterséges intelligencia szabályozásáról kérdezték. És ezzel a kijelentéssel maguk a törvényhozók is egyetértenek, nemcsak az Egyesült Államokban, de a világ minden táján. Jelenleg úgy tűnik, többféle szabályozási megközelítés versenyez egymással, és nem tudni, végül melyik kerekedik felül, ám az már most látszik, hogy a teljes tiltás nem működik.

Tiborcz Attila ügyvéd, a Tiborcz és Zebegnyei Ügyvédi Iroda partnere szerint érdemes leszögezni, hogy olyan értelemben nem beszélhetünk mesterségesintelligencia-jogról, mint például társaságiról vagy környezetvédelmiről. Ennek szabályozása ugyanis több jogágat érint. – Ez valójában egy megközelítési forma. A határvonalait azonban nagyon nehéz meghúzni, hiszen számtalan területet érint majd a technológia – jegyezte meg. Ez a problematika nemcsak a jogalkotóknak okoz fejtörést, hanem az egyetemek számára is, mivel nekik kell kiképezniük azokat a jogászokat, akik a jövőben a mesterséges intelligenciát érintő ügyekben eljárnak majd.

• Milyen jogi kérdéseket vet fel a mesterséges intelligencia?
• Miért nem alkalmasak a jelenlegi törvények a mesterséges intelligencia szabályzására?
• Ki felel majd az önvezető autók által okozott balesetekért?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!