Mészárszék

Mészárszék

Palesztin rakétatámadásban kigyulladt jármûvek lángolnak az izraeli Askelonban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Most úgy látszik, a Hamász október 7-én egyszerre adott mattot Izraelnek, a palesztin önrendelkezés ügyének, a közel-keleti béke reményének és világszerte mindazoknak, akik a sok évtizedes konfliktus rendezésében érdekeltek. A felfoghatatlan, bestiális kegyetlenséggel végrehajtott, a modern kori terrorizmus véres történelmében is párját ritkítóan aljas rajtaütés abban az értelemben nem volt háborús cselekmény, hogy nem volt célja területszerzés vagy Izrael katonai infrastruktúrájának szétzúzása. Nem is lehetett, hiszen a Hamász ilyesmire nem képes.

Az öncélú kegyetlenkedésen és az alkupozíciót biztosító túszszedésen túl a polgári lakosság megfélemlítése, az Izraelben élő zsidók biztonságérzetének szétzúzása lehetett a fő célja a terrortámadással a Hamásznak, illetve az akciót esetleg inspiráló külső hatalomnak. Amikor az okokat keressük és a lehetséges következményeket mérlegeljük, úgy járunk el helyesen, ha rögzítjük: semmilyen sérelem, semmilyen megfontolás nem adhat felmentést, de még csak magyarázatot sem egy ilyen cselekedetre. Az a világban jelenlévő Gonosz műve, amelynek mindig van arca is. Nem elegendő tehát annyit ismételgetni, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, hanem azt is el kell ismerni, a Hamász mészárlása nem maradhat megtorlatlanul.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/44. számában találja. Vegye meg november 9-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!