Migránsbandák vadászterülete lett a déli határ?

Migránsbandák vadászterülete lett a déli határ?

Határkerítés. Képünk csak illusztráció (Fotó: DaKub/Pixabay)

Esélyük sincs a hatóságoknak, hogy megakadályozzák a szombatihoz hasonló összecsapást, ami a szabadkai makkhetesi erdőben történt – jelentette ki a Magyar Hangnak a szerb menekültügyi hivatal névtelenséget kérő munkatársa. A szakember szerint a múlt heti eset egyáltalán nem nevezhető egyedülállónak, rendszeresek a migránsok közti konfliktusok, amelyek időnként áldozatot is követelnek. A hatóságok pedig képtelenek megakadályozni a hasonló történéseket, mert rengeteg a táborokon kívül, erdőkben bujkáló migráns.

Mint ismert, Szabadka északi részén szombaton a helyiek fegyverropogás hangjára lettek figyelmesek. Kihívták a rendőrséget, amely nagy erőkkel jelent meg a helyszínen. Mint kiderült, migránsok lőnek az erdőben, a rendőrökre is rálőttek, ezért Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter azonnal a helyszínre sietett, és engedélyt adott az éles lőszer használatára. A szerb biztonságiak azonban későn érkeztek: egy ember belehalt sérüléseibe, hét migránst pedig lőtt sebekkel szállítottak kórházba. Ezek után a szerb rendőrség valóságos hajtóvadászatot indított az elkövetők ellen: minden, a környéken tartózkodó migránst bevittek a rendőrségre és kihallgattak. Időközben a csendőrség is bekapcsolódott az akcióba, ők kutyákkal és golyóálló mellényben keresték a szökésben lévő bandát. A szerb belügyminisztérium később közölte, hogy egy 26 éves afgán férfit fogtak el Szabadkán, őt emberöléssel gyanúsítják. Ám a hírek szerint a helyiek vasárnap hajnalban ismét lövéseket hallottak, csak most már a kelebiai erdőből. A hatóságok így visszamentek a helyszínre, és átkutatták azokat a búvóhelyeket, ahol a migránsok meg szoktak szállni.

• Hogyan ellenőrzik a hatóságok a migránsokat?
• Egymás felségterületét sértették meg a migránsok?
• Kik lehetnek az elkövetők?

A teljes cikket a Magyar Hang július 8-án megjelent, 2022/28. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!