Filippínókra cserélték a hazai dolgozókat Gyöngyösön

Filippínókra cserélték a hazai dolgozókat Gyöngyösön

A B. Braun gyöngyösi üzeme (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

2023. december 24-e előtt pár nappal húsz filippínó vendégmunkás állt munkába a gyöngyösi orvostechnikai eszközöket gyártó üzem tisztasági és karbantartó részlegén. Egyúttal elbocsátották azokat a magyar takarítónőket, akik betanították őket. Helyszíni beszámolónk Gyöngyösről.

Tizennyolc takarítónőt küldtek el a B. Braun orvostechnológiai gyártó gyöngyösi üzeméből közvetlenül karácsony előtt. A takarító és őrző-védő feladatokat az üzemben alvállalkozóként a Secure Event Kft. végzi, az elbocsátott munkavállalók is ennek a cégnek dolgoztak. „Már csak négy munkanap lett volna decemberből, amikor kirúgtak. Annak a hétnek a legvégén volt szenteste. Hét elején reggel hat előtt bementünk, a délelőttös műszakot kezdtük volna. A szokásos gyülekezőhelyen, a mosókonyhában beszélgettünk, akkor bejött két biztonsági őr. Mondták, szedjük össze a szekrényünkből a cuccokat, mert ide bizony nem jöhetünk vissza. Nem értettük: ki vagyunk rúgva? Az egyik biztonsági őr bólogatott. Átkísértek a gyáron, úgy mentünk elöl-hátul őrrel, mint akik loptak. Egyesével engedtek be az irodára, ott benn is őrök vigyáztak – akiket az előző műszakból ottfogtak. Elém tették a papírokat. Mondtam, én ugyan nem akarok felmondani. Erősködtek, hogy ilyen nincs. Azt mondták, ha nem írom alá, nem fizetik ki a decemberi béremet, de még a papírjaimat sem adják ki. Azok nélkül meg munkanélkülit sem kérhetek. Mit csinálhattam volna, családos asszony vagyok, rá lettem kényszerítve, hogy mindent aláírjak.”

A Magyar Hangnak név nélkül nyilatkozó takarítóknak határozatlan idejű munkaszerződésük volt, általában több mint egy éve, néhányan 4–6 hónapja álltak a Secure Event alkalmazásában. Mint mondják, munkájukkal kapcsolatban kifogás eddig nem érkezett, sőt: a legutóbbi audit alkalmával 90 százalék fölötti értékelést kaptak, főnökeik látszólag elégedettek voltak velük. A december utolsó napjaiban eléjük tett felmondásban „közös megegyezés” szerepelt, indokként létszámleépítést jelöltek meg. Ennek némiképp ellentmond az, hogy a gyárat a közelmúltban bővítették, volt takarítói munka bőven, hiszen az orvosi műszerek gyártása közben rendkívül alapos és mindenre kiterjedő, folyamatos fertőtlenítésre van szükség. Olyannyira, hogy pár hete húsz Fülöp-szigetekről érkezett vendégmunkást is felvett a Secure Event.

– Mi tanítottuk be őket. Mire betanultak, minket elzavartak – jegyzik meg keserűen.

• Miért mondhatjuk, hogy ez már nem példa nélküli eset?
• 
Mit tapasztalnak az emberek Gyöngyösön a többi multicégnél?
• 
Mi az oka, hogy egyre több cég alkalmaz vendégmunkásokat?
• 
Miért van mindennek súlyos következménye a hazai cigányságra nézve?
• 
Miként reagált a történtekre a Secure Event Kft. ügyvezetője?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/1 számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!