Nagyfalu, kiskirály

Nagyfalu, kiskirály

Siklósnagyfalu (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Siklósnagyfalut nem rázza fel, ha utcáin hangosan bömböl a mozgóbolt hangszórójából a Karib-tenger kalózai című film zenéje. A négyszáz fős baranyai településen nincs ABC és bezárt már minkét kocsma, a Lókötő és az Oázis is.

– Itt szegények az emberek, hát meg kell nézni a települést, egy két normális ház, ha van – mondja a névtelenséget kérő asszony. Volt idő, mikor ő és a családja is „leszegényedett”: nem kaptak sehol munkát, mindenki hátat fordított nekik, csak egy ember nem. Kosztics József, a település független polgármestere.
– A Józsi tudja mi az a szegénység.
– Ő is szegény sorból származik talán?
– Hát hogyne. Ő akkor mellénk állt és felvett dolgozni minket akkor, amikor elutasítottak mindenhonnan. Én ezért hálával tartozom neki, mert ez az ember nagyon jó ember! Majd a Jóisten eldönt mindent, meg az okosabb emberek. Nagyon sajnálom a Józsit egyébként – mondja a hölgy.

Kosztics József ott jártunkkor nem tartózkodott a faluban. A polgármester január óta börtönben ült egy tavalyi ügy miatt: egy 14,2 milliós, az önkormányzatot, illetve egy helyi szociális szövetkezetet illető forrást részben elkaszinózott, részben saját magának utalta át.

A teljes riportot a Magyar Hang március 19-én megjelent 2021/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!