Drogra kellett a pénz? – A nagy nógrádi vonatkábel-rablás háttere

Drogra kellett a pénz? – A nagy nógrádi vonatkábel-rablás háttere

Egy épen maradt oszlop és a levágott légkábel maradványa Nógrádszakálnál (Fotó: Magyar Hnag/Tompos Ádám)

Az öreg arra kér, nézzem meg Krisztus bal kezét, az majd mindent el árul. Mármint arról, mi is megy Nógrádszakálon, ezen a Windows-háttérképnek beillő, gyönyörű lankák és erdők között húzódó, pár száz lelkes faluban. Az ország egyik legfeleslegesebb, vasúti átjárót jelző András-keresztje mellett álló feszületről ugyanis letörték a korpusz bal kézfejét. – Vagy azért, mert azt hitték, fémből van, és el akarták vinni, hogy az árán kábítószert vegyenek, vagy azért, mert már bedrogozva őrjöngtek, és ez lett a vége – mondja „Lajos”. Nem ez a neve, de „élni akar” még azután is, hogy mesélt Krisztus hiányzó bal kezéről és persze a február végi szökőnapon ellopott légkábelről.

A zsákmány: több mint 4 kilométernyi légkábel

Történt ugyanis, hogy három helybeli fiatal láncfűrésszel kivágta a négy és fél kilométer hosszan Nógrádszakál és Litke között, a sínek mellett húzódó, légvezetéket tartó harminchat oszlopot. A 20 millió forint lopási és 1,5 millió forint rongálási kárt okozó bűntett, illetve a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény feltételezett elkövetőit egy hét múlva kapták el a szécsényi nyomozók. A 26, 29 és 34 éves férfi beismerte tettét. Vallomásukban úgy fogalmaztak, hogy „először az oszlopra mászva kezdték el lecsipkedni a légvezetéket, de a fárasztó és lassú módszer helyett másnap inkább a faoszlopok kivágása mellett döntöttek. Így is másfél napig »dolgoztak«. Tizenöt alkalommal fordultak az autóval, amíg elszállították egyikük házához az összes zsákmányt, amelyről a szigetelést leégetve szelektálták a réz, alumínium és acél összetevőket”.

A láncfűrészes lopás nyomai ma is láthatók a sínek mentén: hol idegen indaként lógó, letépett légkábelek, hol düledező, megcsupaszított oszlopok, hol az eltulajdonítási munkálatokat zavaró, halomba rakott, levágott faágak és rönkök tűnnek fel. Lajos megáll a vágány mellett, és lábát a síneket rögzítő rozsdás csavarokra teszi. Felnéz, és költőinek szánt kérdést tesz fel: „Ezek után, ami most történt, mi a garancia, hogy mindez idelent marad?” Aztán a háta mögé bök hüvelykujjával az egykori vasúti szolgálati lakásra: „Azt is szétlopnák egy pillanat alatt, ha nem lakna benne senki.”

• Miért nem vette senki észre a nagy vonatkábel-lopást?
• Mi köze az ügynek a kábítószerhez?
• Miért reménykedik a bűncselekmény kapcsán a polgármester?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!