Orbán és az elvesztegetett lehetőségek

Orbán és az elvesztegetett lehetőségek

Hegedűs István és Kéri László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Hogyan válik egy rokonszenves, lendületes demokratikus politikai erő monolitikus állampárttá? Hogyan alakul át egy éles eszű, sokszor sarkosan fogalmazó ifjú politikus rutinos hatalomtechnikussá? Március 30-a, a Fidesz 35. születésnapja apropóján többek között erről beszélgettünk Hegedűs István szociológusközgazdásszal és Kéri László politológussal. Mindketten közvetlen közelről látták a kezdeteket.

Az államrend képviselője akkor szólal meg, ha elegendő okot lát arra, hogy a törvények betartására még a törvényszegést megelőzve intsen. Ily módon a rendőrhatósági figyelmeztetés a törvényesség és a türelem jogintézménye. […] S az intelem jelzi egyszersmind a türelemnek azokat a határait, amelyek a törvényes rend, a demokrácia védelmében minden állampolgárra kötelezőek! – így intette meg finoman, MSZMP-reformstílusban 1988 áprilisában a néhány nappal korábban megalakult Fiatal Demokraták Szövetségét Rendőrségi figyelmeztetés című, kéthasábos kommentárjában a Magyar Hírlap.

Az ország lakosságának okulásul szánt írás azonban visszafelé sült el. Sokan az újságcikkből szereztek tudomást a Fidesz megszületéséről, amelynek híre addig a diákok között és pesti értelmiségi körökben terjedt elsősorban. Innen értesült róla a fiatal közgazdász (később a Fidesz egyik vezetője, országgyűlési képviselője), Hegedűs István is: – Április végén, a Tinódi moziban tartott első gyűlésen váltam fiatal demokratává, írtam alá a belépési ívet. Nagy hatással voltak rám Fodor Gábortól Deutsch Tamáson, Szájer Józsefen át Orbán Viktorig a felszólalók. Okosan, szakszerűen és határozott ellenzéki szellemben beszéltek mindannyian. Rokonszenvet ébresztett bennem a kezdetektől hangsúlyos „belga ideológia” is: a korábbi nemzedékek hagyományos ellentéteit, a népi-urbánus ellentétet, a kultúrharcot hozzám hasonlóan atavisztikus értelmiségi belháborúnak tekintették, amit meg kell haladni. Később is ezért igyekeztünk normális kapcsolatot tartani a hozzánk kétségtelenül közelebb álló SZDSZ-szel, de az MDF mérsékelt szárnyával is.

A szervezőkön, a felszólalókon érezhető volt az összeszokottság, a gyűlések levezetésével kapcsolatos rutin – és talán a közös múlt is.

• Hogyan válik egy rokonszenves, lendületes demokratikus politikai erő monolitikus állampárttá?
• Hogyan alakul át egy éles eszű, sokszor sarkosan fogalmazó ifjú politikus rutinos hatalomtechnikussá?
• Honnan ismerik a Zagrosz hegységben is Orbán Viktort?

A teljes cikket a Magyar Hang március 31-én megjelent, 2023/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!