„Itt minden gyerek értékes”

„Itt minden gyerek értékes”

Karácsonyi készülődés az orosházi Wesley-iskolában (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nyár óta nem kapnak rendesen fizetést, mégis elhivatottsággal és szeretettel készítették fel Orosházán a sérült gyerekeket a karácsonyi ünnepségre a pedagógusok. Az Iványi Gábor vezette egyház által fenntartott Wesley János Gyógypedagógiai Óvoda, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola, Speciális Szakiskola intézményében jártunk.

Az orosházi Wesley-iskolában pontban 10 órakor kezdődik péntek reggelenként az adventi gyertyagyújtás. Bő negyedórával korábban érkezünk, a lépcsőfordulóban kijelölt adventi helyszín már ünneplőbe öltözött: a csipketerítővel letakart zongorán barna-fehér kartonból készült papírházikók, hófehér karácsonyfamakettek, apró, világító mécsesek. Sorra nyílnak az osztálytermek ajtajai, és jönnek az ünneplők: pedagógusok a tanítványaikkal, rendezett sorokban. Aprócska ovisok az óvónéni kezét szorongatva, kajla kamaszok zavartan nevetgélve. Mellém egy tíz év körüli szöszke Down-szindrómás kislány kerül, büszkén végigsimítja hófehér nejlonblúzát, megdicsérem, erre megölel, csupa mosoly.

„Közeledik a karácsony, a harmadik gyertya az öröm gyertyája” – halljuk az ünnepi beszédek foszlányait. „Nem az a lényeg, hol vagyunk, hanem az, hogy megtaláljuk a magunk békességét. Erről szól ez az időszak.” Az igazgatónő meggyújtja a gyertyát, a felső tagozatosok kinyitják az adventi kalendárium aktuális ablakait. – Én sokáig nem ide jártam, csak bezárt az iskolám – súgja oda egy nyolcadikos copfos kislány. Aztán következik a Csendes éj, az éneklésbe ő is bekapcsolódik. Alig fél órát tart a reggeli áhítat, utána kivételesen nem a tanulás következik – a jövő heti karácsonyi előadásra kell próbálni. Ahol, mint minden piros betűs ünnepen, tiszteletét teszi majd Iványi Gábor és a szülők is hivatalosak az ünnepségre. Átvonulunk hát az iskolával egybeépített tornaterembe. A nyolcadikos kislány újra megtalál, nem néz a szemembe, a melegítőfelsője madzagjával babrál, de közben megállás nélkül mesél. 

• Milyen történetek jellemzik a sérült gyermekeket nevelő iskola hétköznapjait?
• Mióta nem kapnak teljes fizetést az itt dolgozó pedagógusok? Hányan hagyták el az intézményt? 
• Hogyan egészítik ki a pedagógusok a fizetésüket?
• Aki marad, mi tartja mégis itt, a nehézségek ellenére?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!