Ötven éve kezdődött az olajválság

Ötven éve kezdődött az olajválság

Üzemanyagtolvajokat figyelmeztető táblát tartó fiú és felfegyverzett apa 1974 áprilisában az egyesült államokbeli Portlandben (Forrás: Wikipedia)

Ötven éve, 1973 októberében kezdődött az olajválság, amikor az arab országok drasztikusan megemelték a nyersanyag árát, súlyos inflációt és gazdasági problémákat okozva a nyugati, illetve közvetetten a keleti, a Szovjetunió fennhatósága alá tartozó világban. Az árrobbanás szülte válságból végül mégis a Nyugat került ki győztesen, míg a periféria, a kommunista blokk, ha valamivel később is, de lényegében abba bukott bele.

A Szovjetunióval kialakított tervszerű együttműködésnek köszönhető, hogy nálunk nem került sor olyan, az energiafelhasználást korlátozó intézkedésekre, amilyeneket az olajválság a kapitalista országokra rákényszerített – írta a párt, az MSZMP lapja, a Népszabadság 1974. január 17-én. Alig fél évvel korábban az olaj világpiaci ára drasztikusan megemelkedett. Míg 1970-ben egy hordó olaj csak 1,8 dollárba, addig 1973 októberében már 5,11 dollárba, 1973 decemberében pedig 11,65 dollárba került. Az olajkitermelő – főként arab – országok, vagyis az OPEC-tagállamok áremelése, az Izraelt támogató országok elleni embargója, és az olajkitermelés szintén politikai célokat szolgáló csökkentése súlyos válságba sodorta, energiakorlátozásokra kényszerítette a nyugati világot. A Népszabadságnak igaza volt: a Szovjetunió és a szocialista országok mindebből egyelőre semmit sem éreztek.

• Mi vezetett az olaj árának emeléséhez?
• Miért kerültünk mi csapdába?
• És mi köze volt az egésznek az Unicumhoz?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: olajválság