Pártot üt Márki-Zay Péter is

Pártot üt Márki-Zay Péter is

Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Néppárt zászlóbontásán 2023. szeptember 17-én (Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Minél több pártra szakadozik az ellenzéki térfél, annál inkább megoszlanak az ellenzéki szavazatok. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint kétséges az öt százalékos parlamenti küszöb megugrása a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik, az MSZP, illetve további parlamenten kívüli kis pártok számára, és ez igaz a nemrég megalakult Vona Gábor vezette pártra és a Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Pártra (MMNP) is. Amennyiben minden egyes párt külön indul a jövő júniusi európai parlamenti választásokon, akkor az ellenzéki oldal akár tíz százaléknyi szavazata is elhullhat a semmibe azért, mert az Európai Parlamentbe be nem jutó pártok szavazati aránya a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint akár ennyit is elérhet. Ha ez a helyzet bekövetkezik, a Fidesz–KDNP lista nevetve megnyeri a 2024-es választásokat is, ellenfelei pedig a méretes kudarc súlyával készülhetnek az újabb, várhatóan 2026 tavaszán sorra kerülő országgyűlési választásokra.

Az ellenzék megosztottságának fokozódása tehát a Fidesznek kedvez, a most újonnan alakult pártok tovább szabdalják az ellenzéki szavazótábort. Hogy butaságból teszik-e, vagy a NER nagyvállalkozói fizetik-e az ellenzéki pártok egy részét, nem tudni. Az utóbbira bizonyíték nincsen, de az látszik, hogy eddig sem Vona Gábor, sem Márki-Zay Péter megnyilvánulásai nem voltak alkalmasak a szavazástól eddig távol maradó tömegek megnyerésére. Egyikük sem fordított kellő figyelmet az átlagpolgárok mindennapjaira, pedig a még mindig eléggé magas infláció, a magas kamatok, a közszolgáltatások leromlása (lásd a vasút nyűglődését, a postahivatalok bezárását, az oktatás és egészségügy bajait) olyan témák, amelyek az eddig passzív tömegek számára sem érdektelenek. Ha őket nagy számban a kormánypárt elleni szavazásra lehetne bírni, akkor a Fidesznek volna mi miatt aggódnia. Ehhez képest Vona Gábor új reformkorról beszél, Márki-Zay Péter pedig a tisztesség felkent papjaként magasodott az őt hallgató közönség fölé pártja alakuló ünnepi rendezvényén.

• Hogy sikerült Márki-Zay Péterék zászlóbontása?
• Mennyivel vannak előnyősebb helyzetben Vonáéknál?
• Meddig juthat a párt?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 22-én megjelent, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!