Paul Lendvai: Orbán Viktornak és Herbert Kicklnek sincsenek gátlásai

Paul Lendvai: Orbán Viktornak és Herbert Kicklnek sincsenek gátlásai

Paul Lendvai (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Olyan kihívások előtt áll a liberális demokrácia Ausztriában, amelyek egy ilyen erős demokratikus hagyományokkal rendelkező országban is felforgathatják a közéletet – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában a 93 éves Paul Lendvai osztrák–magyar publicista, akinek Ausztria politikatörténetéről írt könyve  Ausztria álarc nélkül címmel magyarul is megjelent.

Paul Lendvai Ausztria jövőjéért kevéssé aggódik, és kiderült az is: nem szeretné, ha választott hazája a magyar útra térne. Úgy véli, Herbert Kickl, a közvéleménykutatásokat vezető Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke tehetségesebb politikus Heinz-Christian Strachénál, vannak ötletei, remek szónok. Erkölcsi, politikai gátlásai viszont ugyanúgy nincsenek, ahogy Orbán Viktornak, akinek politikáját Kickl példának tekinti. Beszél továbbá az osztrák identitásról, elmondta véleményét Sebastian Kurz volt kancellárról és politikájáról, és arról is, hogy miként látja a bevándorlást, és miként tekintenek ma a magyarokra Ausztriában. 

A Standardban továbbra is heti rendszerességgel publikáló, az ORF köztelevízióban is műsort vezető Paul Lendvai szülőhazájáról úgy vélekedik: Magyarország eljátszotta a liberális demokrácia esélyét, amiben Orbán Viktornak fő felelőssége van. Milyennek látja a jelenlegi magyar helyzetet? Lapunk kérdezte továbbá arról is, hogy másként tekint-e Magyarországra a 2011-ben a személyét ért kifogások miatt, amelyek szerint együttműködött a Kádár-rendszer állambiztonságával, illetve kiderül az is, hogy miként tekintett a Kádár-rezsimre.

• Milyen szerepet játszott a migrációs politika Sebastian Kurz sikereiben?
• Milyen okai vannak Herbert Kickl és az Osztrák Szabadságpárt népszerűségének?
• Érezte valaha, hogy újságíró számára megengedhetetlenül közel került valamelyik politikushoz?
• Milyennek látja a jelenlegi Magyarország helyzetét?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 30-án megjelent, 2023/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!