Százmilliókat tüntettek el: ingatlanmaffiát leplezett a jótékonysági alapítvány

Százmilliókat tüntettek el: ingatlanmaffiát leplezett a jótékonysági alapítvány

Rendőrök kísérik az ingatlancsalás-sorozat egyik gyanúsítottját

Fotó: PoliceHungary/Youtube, képernyőmentés

Beteg gyerekekre és ukrán menekültekre hivatkozva gyűjtött pénzt a Sanitatem Alapítvány, ám az üres ingatlanok a nemes céloknál is jobban érdekelték a szervezetet – írtuk meg tavaly márciusban. A gyanús alapítvány ügyeiről elsőként a Magyar Hang számolt be, miután megtudtuk, hogy a Sanitatem Mester utcai szerkesztőségünk szomszédságában hamisított ajándékozási szerződéssel próbált megszerezni egy üresen álló lakást. Mivel információink szerint a Mester utcai lakás mellett egy zánkai nyaralóra is szemet vetettek, úgy sejtettük, hogy alsó hangon is 200 milliós nagyságrendű visszaélésről lehet szó. Azóta kiderült, alábecsültük az okozott kárt. 

Profi bűnbanda kiterjedt kapcsolati hálóval

Bár az ügyben eljáró Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozati érdekekre hivatkozva nem válaszolt nekünk a témában, a közelmúltban egy ismerős hír jelent meg a Police.hu honlapon: a veszprémi rendőrök bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy értékű csalás miatt nyomoznak egy „kiterjedt kapcsolatrendszerű” csoport ellen. A 13 férfi és 2 nő a gyanú szerint több mint félmilliárd forintos kárt okozott 19 sértettnek – magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt –, akiknek csalással megszerzett fővárosi és Balaton környéki ingatlanokat értékesítettek.

A csalók olyan személyekkel játszottak össze, akik „munkakörükből kifolyólag” ráláttak az ingatlan-nyilvántartási adatokra. A Veszprém Vármegyei Főügyészségtől úgy tudjuk, a banda közel 20 épület tulajdonjogait szerezte meg a visszaélések során. Azt hivatalosan egyik hatóság sem erősítette meg, hogy a Sanitatem köréről van-e szó, ám több forrásból is úgy értesültünk, hogy az alapítvány fedésében „dolgozó” gyanúsítottak kerültek rács mögé – a bűnszervezet hat tagja jelenleg is letartóztatásban van.

Módszerük jellemzően ugyanaz volt: a banda olyan lakatlan házakat keresett, amelyek tulajdonosa meghalt vagy külföldön él, illetve ahol az ingatlan adósság miatt végrehajtás alatt áll. Ezután hamisított ajándékozási és adásvételi szerződések segítségével egy, a csalássorozatról mit sem tudó ingatlanügyvéd pecsétjeit, aláírását másolva próbálták megszerezni a kiszemelt ingatlanokat. A Magyar Hang tavaly elérte az ügyvédet, B.-t, aki az után fordult a rendőrséghez, hogy szignóját számára teljesen ismeretlen szerződéseken látta viszont. „Legalább öt ajándékozási szerződésen szerepelt az odahamisított aláírásom – mesélte akkor a jogász –, de a csalók ennél tovább is mentek: a nevemmel visszaélve, bírósági letétből próbáltak felvenni 100 millió forintot, sikertelenül.”

Kulcsra kész átverés

B., a nyomozók kérésének engedve, nem akart újabb részleteket megosztani velünk a Sanitatem-ügyről. Elértünk viszont egy másik sértettet, Gézát (eredeti nevét kérésére megváltoztattuk), akinek közel 100 milliója bánta, hogy szóba állt az alapítvánnyal. „Még 2021-ben kerültem velük kapcsolatba, amikor egy Zala megyei, 200 négyzetméteres családi házat szerettünk volna megvásárolni. Ingatlanos szakember hozott össze minket, profi ügyvédjük volt. A tulajdoni lap széljegyén láttam az alapítványt: minden szabályosnak tűnt, a kulcsokat is átadták” – mesélte a férfi . Az adásvétel lezárása után Gézáék neki is láttak a romos állapotú ház felújításának. Hónapokon át dolgoztak – mint mondta, közel 40 milliót költöttek a renoválásra –, amikor jött a sokkoló felismerés.

„Egy ingatlanos honlapon valaki eladásra hirdette meg a házat. Azonnal felhívtam a hirdetőt, hogy tisztázzuk a helyzetet, de kiderült, hogy tényleg ő a jog szerinti tulajdonos.” A csalássorozat más károsultjaihoz hasonlóan Géza is feljelentést tett, de csalódnia kellett a rendőrökben: állítása szerint beadványát azzal utasították vissza, hogy ő csak az ügy közvetett sértettjének számít, és próbálkozzon inkább polgári perrel. A férfi mégis inkább peren kívül, a zalai ház tulajdonosával egyezkedve próbál visszaszerezni valamennyit a befektetett pénzből.

Géza beszámolójából és a rendőrség megfogalmazásából is sejthető: a bűnbandát az ingatlanjogban jártas szakemberek, közöttük talán kormányhivatalnokok segíthették. Bár az ügyészség és a rendőrség nem közölt részleteket a gyanúsítottakról, információink szerint a hat fogvatartott között legalább egy ügyvéd van.

Adtak a látszatra

A Sanitatem első látszatra valódi karitatív szervezet benyomását keltette: az alapítványt 2020 tavaszán jegyezték be, saját honlapot és Facebook-oldalt működtettek, amelyen jótékonysági akcióikról vagy adománygyűjtésekről számoltak be – igaz, a közösségi oldal 2020 júliusa óta nem frissült.

Mint kiderítettük, a Sanitatem bizonyos esetekben valóban jótékonykodott: a Csalogány Utcai Általános Iskola 2020 nyarán 250 ezer forintos táborozási támogatást kapott tőlük, a később ígért terápiás eszközök és karácsonyi ajándékcsomagok azonban már nem érkeztek meg a szervezettől. A honlapon az alapítvány kuratóriumi elnöke, L. Sándor magát vidéki vállalkozóként jellemezte, akinek számít „a becsület és az egyenesség” – hogy ezt mennyire gondolta komolyan, nem tudjuk, de bizonyos forrásaink szerint őt magát is becsaphatták, bábuként mozgathatták a tényleges elkövetők. Az alapítvány honlapját és telefonszámát mára törölték, bejegyzett székhelyükön pedig sosem voltak elérhetők.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/6. számában jelenet meg február 9-én.