Az a hír járja, hogy a kései tinédzserek között ismét emelkedik Putyin népszerűsége

Az a hír járja, hogy a kései tinédzserek között ismét emelkedik Putyin népszerűsége

A Concord (a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég) sajtószolgálatának Telegram-fiókján 2023. május 20-án közzétett felvételen Jevgenyij Prigozsin egy orosz nemzeti zászlót tart a Wagner-csoport zászlóit tartó katonái előtt Bahmutban (Fotó: AFP via Europress)

Azt kifürkészni, hogy Oroszországban a hétköznapi emberek, a lakosság valójában miként él meg dolgokat, hogyan vélekedik számukra fontosnak számító eseményekről, már az Ukrajna ellen tavaly február végén indított invázió előtt se volt egyszerű feladat. Azóta még nehezebb fába vágja a fejszéjét az, aki egy-egy eseményre adott orosz közösségi dinamikára kíváncsi. Prigozsin és a Wagner-csoport lázadása óta számtalan szakértővel, illetve olyanokkal beszéltünk, akik személyes tapasztalataik vannak Oroszországról, huzamosabb ideig éltek, tanultak ott, akad némi fogalmuk az orosz néplélekről.

Lapunknak sikerült elérnie egy hosszú évek óta Moszkvában élő, és ott dolgozó magyart, aki a saját szemszögéből összefoglalta, hogy szerinte miként élte meg az orosz főváros Prigozsinék ribillióját. „Putyin oroszországi népszerűségének ez összességében se nem ártott, se nem használt. Nem hiszem ugyanis, hogy aki eddig bizonytalan vagy semleges volt, az emiatt billent volna erre vagy arra. Akik támogatták, vagy ellene voltak a rezsimnek, azoknak semmit nem adott ez a „lázadás”, ami a korábbi meggyőződésükön változtatott volna. Sokan meg vannak arról győződve, hogy ez a puccskísérlet külső behatásra történt, és az a gyanúm, ez össze fogja rántani a többségi társadalmat még inkább” – összegezte benyomásait forrásunk.

• Honnan tájékozódnak az oroszok? Mi a helyzet a sajtóval?
• Mi a helyzet Putyin támogatottságával?
• Miben állt a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin „varázsa”?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 30-án megjelent, 2023/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!