Szabadnapjaikat bukhatják az egészségügyi dolgozók

Szabadnapjaikat bukhatják az egészségügyi dolgozók

2020. május 1-jén közreadott fotó a budapesti Szent János Kórház Covid osztályán (Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

Sok orvos és ápoló még a covid alatti szolgálatért kapott extra szabadságot sem tudta kivenni, ami így könnyen kárba veszhet. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fennhatósága alatt működő intézmények összesen 1169 évnyi szabadsággal tartoznak mintegy 33 ezer dolgozónak.

Személyesen Orbán Viktor jelentette be egy kormányinfón 2021 júliusában, hogy tíznapos rendkívüli fizetett szabadságot kap mindenki, aki részt vett a koronavírus-járvány elleni védekezésben. – Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek a védekezésben résztvevők – fogalmazott akkor a kormányfő, amihez Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzáfűzte, az a cél, hogy akik dolgoznak, pihenhessenek is. A pár nappal később megjelent kormányrendelet szerint a pótszabadságban mások mellett az egészségügyi dolgozók részesülhettek. A jogszabály rögzítette azt is, hogy a szabadságot a tárgyévet – vagyis 2021-et – követő második év, azaz 2023 végéig kell kivenni.

De nemcsak ez a szabadságkeret véges: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a napokban arról tájékoztatott, hogy az OKFŐ iránymutatást küldött a kórházaknak, amely szerint 2025 januárjától csak a tárgyévre vonatkozó szabadságok adhatók ki. Vagyis a jövőben nem lehet szabadságot felhalmozni, amit az alkalmazott nem használ fel, az elúszik.

• Milyen körülmények akadályozzák a szabadságok kivételét?
• Mi történne, ha az érintettek mégis élnének vele?
• Mi kellene ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók maradéktalanul ki tudják használni a törvény által meghatározott pihenőidejüket?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 15-én megjelent, 2023/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!