Szabadok az embercsempészek, ropognak a fegyverek

Szabadok az embercsempészek, ropognak a fegyverek

Migránsok jönnek-mennek a határ szerb oldalán (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Ismét lövöldözéstől hangos a Szabadka melletti makkhetesi erdő, ahol korábban embercsempészbandák telepedtek meg. A helyiek azt gyanítják, a Magyarországról szabadon engedett embercsempészek jelentek meg újra, hogy visszafoglalják egykori területeiket a konkurenciától. A balkáni migrációs útvonal vajdasági állomásain jártunk, hogy megnézzük, mi változott az elmúlt hetekben a határ menti településeken. Riport.

Ha Magyarország tényleg szabadon engedi az embercsempészeket, akkor nincs ennél jobb biznisz: nulla kockázat, óriási haszon – veti fel nevetve Horgos központjában Attila, aki valószínűleg azon kevés falubeliek egyike, akik még nem hallottak arról, hogy egy áprilisban hatályba lépett kormányrendelet értelmében Magyarország szabadon engedi a börtönökben fogvatartott, elítélt embercsempészeket. A férfi mintha nem is hinne a fülének, ezért a központi bolt előtti körforgalomnál a többiekre néz, majd megkérdezi: – Tehát ha én migránsokat vinnék át a határon, még ha el is fognának a magyar oldalon, megtarthatnám a pénzt, és elengednének? A többiek csak vállat vonnak, mire valaki megszólal: – Hát, tulajdonképpen igen.

• Mit mondanak a határ szerb oldalán élők?
• Mit meséltek a migránsok, mennyit kell fizetniük és miért?
• Hogyan küzdenek egymás ellen az embercsempészek?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!