Szalai Kriszta: A gyereknek nem „hallgass!” a neve!

Szalai Kriszta: A gyereknek nem „hallgass!” a neve!

Szalai Kriszta (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Egy bántalmazott társadalom gyógyításához a gyerekeken keresztül vezet az út. De hogyan fogjunk hozzá, amikor a gyermekvédelem is ezer sebből vérzik? Van itt helye a civil kurázsinak? Valójában a hatalomittas politikusok is sebzett ifjúkoruk terheit cipelik? Szalai Kriszta színésznővel legújabb gyermekjogi kezdeményezéséről beszélgettünk.

– Nincs sok olyan hazai színésznő, aki hasonlóan aktív lenne, ha társadalmi felelősségvállalásról van szó. Mi a legújabb ötlete?
– Ismét a gyerekeknek szeretnék segíteni, ezúttal az Óriás Gyermekjogi Plakát névre keresztelt ötletemmel. A drámapedagógusi munkám során rengeteg bántalmazott gyerekkel találkoztam, a legtöbbjük nem tud kihez fordulni, nem mer segítséget kérni. Még ma is él az a vélekedés, hogy „a gyereknek hallgass a neve”. Ezen szeretnék a lehetőségeimhez mérten változtatni különleges színházi előadással, feldolgozott drámajátékokkal, beszélgetésekkel, gyermekkonferenciával, aminek a végén az érintettek megfogalmazzák, milyen az az ország, ahol ők élni szeretnének.
Észrevételeiket plakátra írjuk, akár használati cikkekre nyomtatnánk. Fontos lenne tudatosítani a kicsikben, mi az, amit nem kell elviselniük, amikor kell segítséget kérniük. Akkor talán felnőttként kevesebben mennének bele megalázó élethelyzetekbe, kevesebb családban „termelődne újra” a bántalmazás.

• Miért kezdett foglalkozni a bántalamzott gyerekek ügyével?
• Mit mond a hazai gyerekvédelemről, hogy ilyen sok a bántalmazott gyerek?
• Miért, hogy hagyják magukat megalázni, bántani az emberek?