Száműzetésben az „orosz tavasz” hőse

Száműzetésben az „orosz tavasz” hőse

Natalija Poklonszkaja (Forrás: Youtube)

A Zöld-foki Köztársaság nem Szent Ilona, és nem is Szibéria, Natalija Poklonszkaja nagyköveti kinevezését azonban nem lehet nem száműzetésként értékelni. Az úgynevezett krími konszenzus egyik arca, az „orosz tavasz” szimbolikus alakja nem fért be az új dumába, amelyből kiestek a kicsit is megkérdőjelezhető lojalitást mutatók, a botrányokat kavarók és az elkoptatottak. Poklonszkaja az első két kategóriába sorolható.

A Zöld-foki Köztársaságot (portugálul Cabo Verde) tíz vulkanikus eredetű sziget alkotja, amelyek Afrika legnyugatibb pontjától, a Zöld-foktól 570 kilométerre nyugatra az Atlanti-óceánban fekszenek. Területe valamivel kisebb Győr-Moson-Sopron megyénél. Itt lesz nagykövet az orosz belpolitika egyik legszínesebb alakja, Natalija Poklonszkaja, akinek a kinevezését a napokban írta alá Vlagyimir Putyin.

E kétségkívül különleges nő sorsa elválaszthatatlanul összefonódott a Krím „hazatérésével”. Poklonszkaja 2014 márciusa előtt is ismert volt ukrán igazságügyi körökben, csillaga azonban az után emelkedett igazán, amikor válságos időkben egyértelműen az orosz oldalra állt. Így vált világszerte a Krím Oroszországhoz csatlakozását, az euforikus hangulatot megtestesítő „orosz tavasz” szimbólumává.

• Ki is pontosan Natalija Poklonszkaja?
• Hogyan történt, hogy meglátták benne az animék potenciális hősét?
• Miért emlegették pravoszláv tálibként?


Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!