Tajvanért folyhat a következő nagy háború

Tajvanért folyhat a következő nagy háború

A tajvani haditengerészet különleges egységének tagjai gyakorlatoznak a Tajvan déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban lévő haditengerészeti bázison 2021. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Az új világrendben az érdekek dominálnak, az átalakulás középpontjában pedig Kína és az Egyesült Államok mind kiélezettebb vetélkedése áll. Milyen lesz az új világrend? Megtalálja-e benne a helyét az egyre inkább marginalizálódó és széteső Európa? Miért kiemelten fontos most az új kihívásokra adandó német válasz? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Bogdan Góralczyk lengyel politológussal, Kína-szakértővel, a Varsói Egyetem Európai Tanulmányok Központjának az utóbbi években e témában több könyvet is megjelentető professzorával.

– Afganisztán történelme során képletesen már több birodalmat is eltemetett. Ezúttal az Egyesült Államok bicskája törött bele a közép-ázsiai ország erőszakos demokratizálásába. A szégyenteljes kivonulás egyben a Pax Americana hanyatlását is jelzi?
– Véleményem szerint igen, Amerika hanyatlik. De ha a birodalmakról beszélünk, akkor most mindenekelőtt Kínát kell említenünk. A szemünk előtt születik újjá a Kínai Birodalom. Bedarálta már Hongkongot, és Tajvan került napirendre. Egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy ez a kérdés háború nélkül megoldható.

Az új világrendben az érdekek dominálnak, az átalakulás középpontjában pedig Kína és az Egyesült Államok mind kiélezettebb vetélkedése áll – erről is beszélt lapunknak adott interjújában Bogdan Góralczyk lengyel politológus, Kína-szakértő. Elmondása szerint jobb ha kezdünk hozzászokni egy Kína-központú világhoz. Nem lesz azonban addig kínai újjászületés, amíg Tajvan vissza nem tér a birodalomba. A kérdés, hogy ez valamiféle alku révén valósul meg, vagy háborúval. Úgy vélte, ez inkább Amerikától függ, mert Tajvan Washington számára stratégiai fontosságú a térségben.

A szakértő szerint sürgősen arról kellene beszélni, hogy hol lesz Európa helye az átalakuló világban. Ráadásul ha nem lépünk, az Európai Unió is szétesik. Abban lehet bízni, hogy a németek találnak valamilyen megoldást, mert ők nem hagyhatják, hogy ez bekövetkezzen, számukra ez létkérdés.

• Meg kell békélnünk új realitásként a kínai reneszánsszal és egy Kína-központú világgal?
• A már kirajzolódó kontúrokból ítélve milyen lesz ez az új világrend?
• Hol lehet a helye Európának, az Egyesült Államoknak és Oroszországnak?

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!