A trappista sajt évtizedek óta a magyarok kedvence, nem hiányozhat a legtöbb család asztaláról. Népszerűségét azonban nem magas élvezeti értékének, sokkal inkább relatív olcsóságának köszönheti, bár ma már ez sem igaz annyira – ára vetekszik az edámi, a gouda, a tilsiter vagy az ementáli sajtokéval. Felmérések szerint Magyarország sajtvásárlásának 73–75 százalékát teszi ki a trappista, amely Franciaországból származik ugyan, de manapság hazánkon kívül nem sokan ismerik. – Idehaza viszont szinte mindent el lehet adni trappista néven, ez a nagybetűs magyar sajt, miközben iszonyatos zűrzavar uralkodik ezen a téren – tudtuk meg Csíki Sándor gasztronómiai szakírótól, a Food & Wine gasztroblog házigazdájától.
A korong vagy hasáb alakú – utóbbi jelentős része import eredetű – tömbsajtok mellett a trappista kapható darabolt, reszelt és szeletelt változatban is. Most ez utóbbi kínálatra voltunk kíváncsiak, ezért terméktesztünkhöz az Auchan, a Lidl, az Aldi és a Spar áruházakban kapható szeletelt sajtokat szereztük be.
• Mennyire igényes, igénytelen a magyar trappista kínálat?
• Hogyan készül a trappista?
• Mi lett a teszt eredménye?
Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!
ElőfizetekMár előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!