Oroszország újra támad

Oroszország újra támad

Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Igazuk volt azoknak az elemzőknek, akik azt jósolták, hogy a júniusban elkezdett déli ukrán ellentámadás után az oroszok próbálják majd átvenni a kezdeményezőszerepet a fronton. Moszkva fő célpontja ezúttal Avgyijivka, egy olyan Donecki területen lévő település, amely eddig alaposan megnehezítette további haladásukat a térségében. A támadás erejét mutatja, hogy az Orosz Föderáció hadereje eddig már három páncélozott zászlóaljat is felhasznált. Céljuk, hogy bekerítsék az egykor 30 ezer lelkes várost.

Ami e hadsereg elmúlt éves dinamikáját illeti, az Avgyijivka elleni ostrom okkal nevezhető mérföldkőnek. Oroszország január óta nem folytatott ilyen átfogó offenzívát Ukrajnában, akkor a harcok fő színtere szintén a Donyec-medence volt. Az év elején a támadó fél hatalmas veszteségeket szenvedett el Vuhledar és Bahmut alatt, utóbbi várost májusra mégis sikerült bevennie. A téli hadművelet eredménye azonban nagyjából ennyiben ki is merült, mivel ekkorra Moszkva számára jóval fontosabbá vált a déli területek védelmének megerősítése. Így a téli hónapok a Zaporizzsjai terület védelmi vonalainak kiépítésével teltek, ami aztán meg tudta akadályozni az ukránokat abban, hogy elérjék az első jelentősebb várost, Tokmakot. Noha sokan azt jósolták, hogy ezek után az orosz hadsereg lőszer hiányában már nem lesz képes egy nagyobb támadásra, az október 10-én kezdődő, Avgyijivka elleni ostrom rácáfolt erre.

• Mekkora horderejű az orosz offenzíva?
• Mennyire állják a sarat az ukránok?
• Hogyan ítélik meg a háborút az ukránok?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/42. számában találja. Vegye meg október 26-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!