Spiegel: az ukrán háború lezárásáról tapogatózhatott a német kormány Washingtonban

Spiegel: az ukrán háború lezárásáról tapogatózhatott a német kormány Washingtonban

Az ukrán 22. gépesített dandár katonái egy D-44 85 mm-es tüzérségi löveggel lőnek orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2023. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/Maria Senovilla)

Oroszországgal tárgyalni? Ennek nem jött el az ideje – állítja a nyilvánosság előtt Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök egyaránt. Ugyanakkor a német nagykövetség október végi, szűk körű washingtoni munkavacsoráján tabudöntögető felvetések hangzottak el, amelyek feltűnést keltettek az amerikai fővárosban. A Der Spiegel című német hetilap által kiszivárogtatott információk alapján elkezdődött az ukrajnai háború lezárásáról szóló gondolkodás.

Németország új, Egyesült Államokba delegált nagykövete vacsorára hívta a tengerentúli Oroszország-szakértő elitet, köztük a Biden-kormányzat tanácsadóit is. Az alkalomra az USA-ba utazott Olaf Scholz legfőbb bizalmasának tartott Wolfgang Schmidt kancelláriaminiszter is, aki rendszerint a kancellár álláspontját közvetíti. Mint írták, a németországi nagykövetnek nem okozott különösebb problémát a társaságot egy asztalhoz ültetni, mivel az Államokban különösen kíváncsiak arra, hogyan látja a kancellár a világot és az ukrajnai háborút. Különösképpen azért, mert bár Trump-éra elhidegülése után az orosz invázió új időszámítást hozott az amerikai–német kapcsolatokban, maradtak feszültségek.

Berlin hónapokig tartó vonakodása a Leopard 2 páncélosok szállításáról sok bírálatot váltott ki a Fehér Házban. A Spiegel értesülései szerint a szűk körű összejövetelen a kancellária vezetőjénél különösen Samuel Charap politikatudós – az amerikai védelmi minisztérium által finanszírozott RAND-Corporation tanácsadó szervezet munkatársa és közelmúltbeli, a Foreign Affairs című folyóiratban publikált elemzése kapott nagy figyelmet. Ez arról szólt, hogy Oroszországnak és Ukrajnának sincs ereje a maga javára dönteni a háborút. A háború elhúzódása ezért csak szükségtelen szenvedéshez és halálhoz vezet, és növeli annak kockázatát, hogy a harc túlterjeszkedik Ukrajna határain. A külpolitikai válság pedig megköveteli, hogy az Egyesült Államok és a szövetségei megváltoztassák prioritásaikat és a háború lezárására forgatókönyvet dolgozzanak ki.

• Miért lett kommunikációs csapda a hivatalos álláspont?
• Mi keltett nagy feltűnést Washingtonban?
• Mit jelent az, hogy Ukrajnát sündisznóvá alakítanák? És kik?