Az orosz védvonalak felpuhítása az ukrán cél

Az orosz védvonalak felpuhítása az ukrán cél

Ukrán katona egy álcázott, svéd CV90-es gyalogsági harcjármûvön a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. június 26-án (Fotó: MTI/AP/Roman Chop/Roman Chop)

Noha a hétvégén lezajlott Prigozsin-lázadást, illetve az ezzel járó moszkvai zűrzavart az ukrán haderő megpróbálta kihasználni, az orosz védelmet végül nem tudta áttörni egyik frontszakaszon sem. A múlt hétvégi ukrán támadás sikertelenségén ezúttal már senki nem lepődött meg, az elmúlt hetek hadi eseményei egyértelműen rámutattak arra, hogy az ukránoknak rendkívül nehéz dolguk lesz, ha a Zaporizzsja megyei orosz védelmi vonalakon akarnak áttörni. Mostanra azonban az is kiderült, hogy hol és milyen eszközökkel tudna Ukrajna újabb sikereket elérni.

Kiemelkedik ezek közül Bahmut városa, ahol múlt év augusztusától egészen május végéig zajlottak a harcok. Csakhogy a város eleste után a településen kívül tovább folytak a hadműveletek, amelyben az ukránok fontos eredményeket tudtak felmutatni. Habár a bahmuti vérszivattyú az orosz mellett óriási veszteségeket okozott az ukrán haderőnek is, Kijev esélyeit ezen a frontszakaszon növeli, hogy az agresszoroknak itt még nem volt idejük arra, hogy kiépítsék a védelmi vonalaikat. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ezen a héten behatóan foglalkozott az itteni harcokkal, és arra a következtetésre jutott, hogy a hónap elején megindult offenzíva keretében az ukrán csapatok most lendületet szereztek a település környékén.

• Hogy halad az ukrán ellentámadás Bahmutnál?
• Miért vallott kudarcot délen az ukrán ellentámadás?
• Milyen típusú ellentámadást várnak a szakértők?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 30-án megjelent, 2023/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!