Választás valódi ellenzék nélkül: amikor már nincs is szükség alkotmányozó többségre

Választás valódi ellenzék nélkül: amikor már nincs is szükség alkotmányozó többségre

Vlagyimir Putyin az Egységes Oroszország párt kongresszusán Moszkvában 2021. augusztus 22-én Fotó: Reuters/Sputnik/Mikhail Voskresenskiy/)

Oroszország a hét végén új parlamentet választ. Feltehetően olyat, amely csak a politológusok számára fontos apróságokban különbözik az előzőektől. Így ez a választás sem a hatalom, még csak nem is a képviselőház rotációjáról szól, hanem a rendszer legitimációjának megerősítéséről. No, meg arról, hogy az egyre kínzóbb szociális problémák, a több mint két évtizede fennálló politikai berendezkedés érezhető elfáradása közepette sokakban ismét tudatosítsa, hogy a többséghez tartozik.

A mostani, szeptember 17. és 19. között zajló parlamenti választások kampánya mindenkiben megerősítette az orosz politikai életben az elmúlt évek során lezajlott változásokat. Mindenekelőtt azt, hogy az elnöki adminisztráció Szergej Kirijenko vezette, belpolitikával foglalkozó részlegének mára sikerült szinte teljesen kiiktatni a politikai életből a botrányokat és a konfliktusokat. Még azon sem háborodott fel szinte senki, hogy offshore számlákra hivatkozva megakadályozták az első számú ellenzéki párt 2018-as elnökjelöltjének indulását.

S ahogy a kommunisták lenyelték ezt a gombócot, a társadalom többsége gyorsan túltette magát azon is, hogy a hatalom kiiktatta a politikából a rendszeren kívüli ellenzéket. Alekszej Navalnij letartóztatása és elítélése után szélsőségesnek nyilvánították, és megszüntették az alapítványát is, a szervezet vezető aktivistáit pedig vagy elítélték, vagy külföldre mentek. Ezzel párhuzamosan – egyébként amerikai mintára – „külföldi ügynöknek” minősítettek több nem kormányzati szervezetet és médiumot. Mindezek miatt inkább csak a külföldi média tiltakozott. Navalnij letartóztatása miatt az év elején még volt egy erőtlen, inkább csak a nagyvárosokat érintő tüntetés, azóta azonban csend van.

Erről is olvashat a cikkben:
• Mit vár a társadalom többsége?
• Mi a választás tétje?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 17-én megjelent, 2021/38. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!