Varsó az élen jár Kijev segítésében

Varsó az élen jár Kijev segítésében

Háborúellenes tüntetés Krakkóban (Fotó: Reuters/Filip Radwanski)

Az Ukrajna ellen indított háborúban Lengyelország igazolva látja az Oroszországgal kapcsolatban a történelemben gyökerező félelmeit. Ezért az angolszász hatalmak mellett a leghatározottabban lép fel Ukrajna védelmében, és a legkeményebben Moszkva megbüntetése mellett. Ennek a politikának a célja immár Vlagyimir Putyin rendszerének megdöntése. Varsó a menekültek fogadásában is élen jár.

A lengyel kül- és biztonságpolitikai gondolkodásban fontos helyet foglal el a posztszovjet térség nyugati perifériája. A történelmi tapasztalatokból ugyanis Varsó azt a következtetést vonta le, hogy a biztonságát az erősíti, ha közte és Oroszország között minimum semleges, de inkább a nyugati érdekszférához tartozó országok alkotta ütközőzóna van. Elemi érdeke, hogy a mindenkori orosz állam határai tőle minél távolabb legyenek, Ukrajna, Belarusz és a balti államok pedig megszabadulva az orosz befolyástól szuverének maradjanak. Mindehhez jön még, hogy az említett államokhoz történelmi közös múlt is fűzi, még ha ezekre az időkre azért ezek a népek nem is mindig jó szívvel emlékeznek.

Belaruszon és Ukrajna délkeleti régióin kívül azonban összeköti őket, hogy Oroszországtól mindannyian félnek, és Lengyelországgal az élen függetlenségük első számú veszélyeztetőjét látják benne.

• Hogyan segített eddig Lengyelország Ukrajnának?
• Mennyire veszélyes ez nekik?
• Mi lesz az Orbán Viktorral eddig ápolt szoros barátsággal?

A válaszokat a Magyar Hang március 11-én megjelent, 2022/11. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!