Velencei-tó: most akkor epekeserű?

Velencei-tó: most akkor epekeserű?

A Velencei-tó 2023 nyarán (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Ez b.meg Észak-Korea. Mindenképpen írd meg! – mondta egy, a Velencei-tóért sokat tevő civil önkéntes, miután elmeséltem neki, mi történt. Velencei-tó: epekeserű, büdös és üres – ez volt a címe a legutóbbi, Velencei-tóval foglalkozó riportunknak. Ennek legutolsó mondata: „A tó forgalma ügyében kerestük Gárdony, Velence és Sukoró polgármesterét is. Egyikük sem válaszolt, még annyit sem, hogy nem kíván nyilatkozni.” A kérdés pedig egyszerű volt. Ez: „Tisztelt Polgármester Úr/Asszony! Megjelentek hírek arról, hogy harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Balatonon a mostani szezonban, de megjelent a hírek cáfolata is, ami szerint csak kétszázalékos visszaesésről van szó. Mit tapasztalnak Önök a Velencei-tónál? Mindemellett: milyennek tartják a tó vízszintjét, vízminőségét?”

Meglepő volt, hogy a cikk megjelenése után mégis felhívott Tóth István, Gárdony fideszes polgármestere, találkozót kezdeményezve. Már csak azért volt meghökkentő, mert nem szokása, hogy válaszoljon a megkereséseinkre. Ezt bizonyítani tudjuk. Néhány nap múlva már a gárdonyi önkormányzat tárgyalójában ültünk. Fontos esemény lehetett, mert Tóth Istvánon kívül ott volt Erdei Péterné, Gárdony alpolgármestere, Sarf György, Velence alpolgármestere, Nagy Roland, Sukoró alpolgármestere, valamint Pákozd polgármestere, Kardos Ádám is.

A találkozó e részéről nem készítettem hangfelvételt. Rajtam kívül elhívták viszont a megyei kormánylapot, volt ott operatőr, mobiltelefonnal mindent felvevő ember meg fotós is. Röviden összefoglalva: megtudtam, a viselkedésemtől függ, hogy a továbbiakban milyen lesz az együttműködésünk. Azt nem tudtam meg, hogy a jelen lévő polgár- és alpolgármesterek korábban miért nem válaszoltak a kérdéseinkre.

• Hová vitte munkatársunkat a fideszes polgármester?
• Mi az a tókóstolás?
• Mit gondol a tóhoz érkező turistákról?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!