Velencei-tó: Epekeserű, büdös és üres

Velencei-tó: Epekeserű, büdös és üres

A Velencei-tó 2023 nyarán (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Harminc fok feletti idő van, szikrázóan süt a nap, ügyelni kell a hidratálásra, ezt még a rádió is bemondja. Az adást valószínűleg hallotta az a két pocakos férfi is, aki Gárdonyban az egyik dohánybolt előtt ácsorog: nagy elszántsággal sört fogyasztanak éppen. A telefonos térképet böngészve megállok mellettük.

– Nézd már a barom állatját, bemegy a behajtani tilos tábla ellenére – szólít meg az egyik, a közeli parkolóra bökve.
– Nincs elég rendőr, pedig szépen kereshetnének itt – állapítja meg a társa, miközben cigarettára gyújt.
– Van elég rendőr, egy csomót levezényeltek Pestről. Lent teljesítenek szolgálatot a strandon.
– Ne viccelj, az tök üres, nem kell oda rendőr! 

Ekkor lép ki a trafikos az üzlet elé, és rászól a férfiakra: a bejárat ötméteres körzetében tilos szeszes italt fogyasztani! Egy pillanatra megfagy a levegő, majd mindhárman felnevetnek.

A VVSI (Velencei-tavi Vízi Sport iskola) agárdi telephelyét keresem, amely csaknem 2,5 milliárd forint uniós támogatásból újult meg 2015-ben, az ott álló hotellel együtt, és amely teljes körűen akadálymentes lett. Itt évek óta súlyos izomsorvadásban szenvedő gyermekek és családjaik táboroztak. A hírek szerint azonban idéntől már nem vehetik igénybe ezt a lehetőséget, mert az év eleje óta munkásszállóként üzemel az épület: az iváncsai akkumulátorgyár dél-koreai vendégmunkásai laknak ott. A Tóparti Sport Hotel felé autózva megállapítom, hogy a Balatonnal ellentétben a Velencei-tó forgalma nem eshetett nagyot, mert a boltok parkolói tele vannak autókkal, az egyik pék előtt pedig az utcán áll a sor.

 

• Mit mondanak a hotelben, ahol már nem a súlyos izomsorvadásban szenvedő gyermekek táboroznak, hanem az iváncsai akkumulátorgyár dél-koreai vendégmunkásai?
• Mennyien vannak a Velencei-tó strandjain?
• „Gordon Blau” 2500-ért versus hűtőtáskák a parton – mi a helyzet a strandolókkal?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 21-én megjelent, 2023/29. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!