2021. január 20-a után a Twitter korlátozhatja Donald Trump Twitter-fiókját

2021. január 20-a után a Twitter korlátozhatja Donald Trump Twitter-fiókját

Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump formálisan is elfogadja az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján a washingtoni Fehér Ház kertjében tartott ceremónián 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/EPA/Polaris Images Pool/Erin Scott)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a korábbi elnökök, mint Franklin Delano Roosevelt, a rádiót, vagy John Fitzgerald Kennedy, a televíziót részesítették előnyben, ha valamit meg akartak osztani az amerikai néppel, Donald Trump négy évének legfőbb kommunikációs csatornája a Twitter volt. Már jóval azelőtt, hogy bejelentkezett volna elnökjelöltnek 2015. júniusában, jelentős követői bázissal bírt, és nem túlzás azt mondani, hogy a republikánus előválasztáson részben korábbi országos ismertségéből fakadó bázisa segítette őt az elnökjelöltség megszerzésében. A CNN politikai elemzője, Kirsten Powers egyenesen odáig ment, hogy kijelentette, a Twitter nélkül nem lett volna Trump-elnökség sem – ez pedig a XXI. századi megváltozott médiaviszonyokról önmagában sokat elárul.

Elnökjelöltségének bejelentése óta 17 ezer tweetet küldött ki a világhálóra. Amióta elnök, azóta pedig ez hivatalos csatornának számít, azaz, különböző törvények szerint minden egyes tweetjét meg kell őrizni az utókor számára. Így aztán, korábbi elnököktől eltérően, neki nem elnöki könyvtára lesz, ahol az elnökök által olvasott illetve írt könyvek kerülnek be a katalógusba (a könyvektől való idegenkedése közismert), neki minden bizonnyal elnöki twitter-múzeuma lesz majd. Gyakran onnét lehetett megtudni, hogy az elnök reggel felkelt, hogy egy-egy csokorra való tweetet kiposztolt.

A Twitteren nem csak politikai üzeneteket „csicsergett ki”, hanem ténylegesen több fontos bejelentést is ott tett meg, legutóbb Twitteren rúgta ki védelmi miniszterét is. Komoly bejelentéseken kívül a Twittert arra is használta, hogy ezen a felületen támadja meg politikai riválisait, ócsárolja és nevezze a„fake news”-nak a vele kritikus médiát, terjesszen összeesküvés-elméleteket, és úgy egyáltalán, tartson kapcsolatot követőivel.

Szintén Twitteren jelentette be azt is, hogy elkapta a koronavírust.

Az elnök jelenleg a Twitteren „folytat háborút a választással összefüggésben”, sorban írja a tweetjeit, miszerint meg fogják nyerni a választást, illetve, hogy csaltak a szavazatok számlálásakor. A Twitter a legtöbb, választási csalást emlegető elnöki tweetet megjelöli, hogy annak igazságtartalma vitatott, ám bőven vannak olyanok is, amelyek olyan mértékben nem felelnek meg a valóságnak, hogy azokat elrejti.

Trump a Twitterrel való „gyűlölet-szeretet” kapcsolatának viszont lehet, hogy hamarosan vége. A tech-cég május óta jelzi a tweetjeinél, hogy azok nincsenek rendben, és közölte a The Verge című újság kérdésére, hogy január 20-a után az elnök a privilégiumait is el fogja veszíteni. Ezen a napon fogják ugyanis beiktatni hivatalába várhatóan Joe Bident, és ettől a naptól kezdve az elnök megszűnik a világ egyik politikai vezetője lenni. Ez azt jelenti, hogy fiókját ugyanúgy felfüggeszthetik majd, mint nem sokkal ezelőtt tették azt meg ifj. Donald Trump esetén. Sőt, ismétlődés esetén akár törölhetik is őt a felületről. Már csak amiatt is veszélyben van az elnök, mert Trump saját neve alól (@realDonaldTrump) tweetel, míg a @WhiteHouse vagy @POTUS fiókokat az új adminisztráció részére át fogják adni.

Az elnök számtalan alkalommal került ellentmondásos vagy egyenesen nevetséges helyzetbe tweetjei miatt. Az egyik legismertebb, teljesen érthetetlen tweetje a „Despite the constant negative press covfefe” volt. Azóta se tudja senki, mit akart az elnök kitweetelni, bár a QAnon nevű összeesküvés-elméletekben hívó csoport szerint ez egy kódszó volt, amit így adott meg.

Kim Dzsong-Unt egy tweetben nevezte el előbb „Kicsi Rakétás Fickónak”, majd miután az észak-koreai vezető erre „értelmi sérültnek” nevezte válaszul Trump alacsonynak és kövérnek mondta őt.

Nehéz annál megdöbbentőbb tweetet találni, amikor 2013-ban, a szeptember 11-i terrorista merénylet évfordulóján az akkor még csak reality-tévé sztár mindenkinek, még a „gyűlölködőknek és a veszteseknek” is, a legjobbat kívánta. Joe Scarborough műsorvezetőt, egykori republikánus képviselőt újra és újra gyilkosnak nevezte.

Bár a 2016-os elnökválasztást megnyerte, ám, mivel a szavazatok számában 3 millióval kevesebbet kapott Hillary Clintonnál, már akkor választási csalást kiáltott, és azt, hogy ki fogják vizsgálni a gyanús eseteket. Semmi csalást nem találtak.

Emlékezetes, hogy beiktatási ceremóniáján kevesebben voltak a vártnál, ám Sean Spicer, akkori fehér házi szóvivő szerint soha ennyien nem vettek részt ilyen ünnepségen. A sajtó ezután fényképekkel illusztrálta a valóságot, nagyjából ettől az incidenstől kezdve haragszik az elnök a tőle független médiára. Ekkor nevezte el az amerikai nép ellenségeinek a kritikus sajtó munkatársait.

Alexandria Ocasio-Cortezt és másik három progresszív képviselőnőt olyan országokból jövőnek mondta, amelyek kormányzata a legkorruptabb és teljes katasztrófa. Ocasio-Cortez az Egyesült Államokban született.

Az elnök 2020. június 28-án, egy azóta törölt tweetben megosztott egy olyan videót, amiben az egyik ember „White Power”-t (fehér erőt) kiált.

Már a választások előtt jóval a 2020-as elnökválasztást a valaha volt legjobban elcsalt választásnak nevezte. Ezt azóta is hangoztatja.

A kijárási korlátozások idején azt tweetelte ki, hogy „szabadítsátok fel” Michigant (illetve, Minnesotát, Virginiát), utalva ezzel arra, hogy követői ne tartsák be a kijárási korlátozásokat. Később Michigan állam demokrata kormányzóját, Gretchen Whitmert 2020. október 8-án egy szélsőjobboldali csoport tagjai megpróbálták elrabolni.

Ha nem volnának ezek a tweetek veszélyesek, sokszor kimondottan szórakoztatóak lennének. A világ legnagyobb nukleáris fegyverarzenáljának parancsnokától ellenben többet várna el az ember.