Joe Biden lesz az Egyesült Államok új elnöke

Joe Biden lesz az Egyesült Államok új elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A CNN helyi idő szerint délelőtt bejelentette, a meglévő eredmények alapján a demokrata jelölt, Joe Biden nyert a 2020-as amerikai elnökválasztást, így ő lesz az ország 46. elnöke.

Az NBC News is Bident tartja megválasztott elnöknek a birtokukba jutott eremények alapján. Az AP amerikai hírügynökség előrejelzése szerint is Biden nyerte a választást. A hírcsatornák előrejelzése szerint a demokrata jelölt már 273 elektorral rendelkezik a szükséges 270 helyett, így bármi lesz a még lezáratlan államokban a szavazatszámlálás eredménye, ő lesz az elnök. Donald Trump az első hivatalban élvő elnök 1992 óta, aki nem tud újrázni.

null

America, I'm honored that you have chosen me to lead our great country.The work ahead of us will be hard, but I promise you this: I will be a President for all Americans - whether you voted for me or not.I will keep the faith that you have placed in me.

Amerika, megtiszteltetés, hogy az elnöküknek választottak – írta Joe Biden Twitter üzenetében. „Az előttünk álló munka kemény lesz, de egyet megígérhetek: minden amerikai elnöke leszek” – tette hozzá. „Rászolgálok arra a bizalomra, amelyet belém fektettek” – zárta üzenetét.

Ez a választás sokkal többről szólt, mint Joe Bidenről vagy rólam. Ez Amerika lelkéről és arról szólt, hogy képesek vagyunk harcolni érte. Nagy munka áll előttünk. Gyerünk, kezdjünk neki – írta Kamala Harris alelnök-jelölt a Twitteren.

null

This election is about so much more than @JoeBiden or me. It's about the soul of America and our willingness to fight for it. We have a lot of work ahead of us. Let's get started.pic.twitter.com/Bb9JZpggLN

A republikánus közeli Fox News előbb nem hirdetett győztest, ám később már ott is azt írták, Biden megverte Trumpot. Ráadásul a Fox legfrissebb matematikai modellezése szerint a demokrata jelöltnek már 290 elektora van a szükséges 270 helyett.

Közben nem sokkal korábban a hivatalban lévő elnök, Donald Trump meg saját magát hirdette ki győztesnek a Twitteren. A CNN percről percre tudósítása szerint Trumpot egyébként a nemzeti golf klub virginiai Sterlingben lévő létesítményben kapták lencsevégre, a ruházata alapján az elnök golfozni indult egy „Make America Great Again” feliratú baseball-sapkában.

Ahogy korábban lehetett sejteni, Donald Trump nem fogja elismerni Biden győzelmét. Miután bejelentették, hogy a demokrata jelölt lesz a következő elnök, a Fehér Ház egy közleményt küldött a Fox-nak arról, hogy a választásoknak még koránt sincs vége, a szavazást nem a média dönti el – amely minden áron Biden győzelméért dolgozott –, hanem a valódi szavazatok. Trump szerint Biden hamisan tetszeleg a győztes szerepében. Az elnök közleménye jogi lépéseket emleget, egyúttal például azt közli, hogy Pennsylvaniában nem engedték megfigyelőiknek, hogy figyeljék a szavazatszámlálást.