Sulzberger a magyar kormányfővel példálódzik

Sulzberger a magyar kormányfővel példálódzik

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben . (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolc év telt el azóta, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök nyomán elterjedt a fakenews-ozás, és ellenségszerepbe állította a médiát, majd e mondatba hirtelen bele is kapaszkodott minden, kicsit is tekintélyelvű vezető: a következő években hat kontinens mintegy 70 országa hozott úgynevezett álhírekre vonatkozó törvényt. A névlegesen a félretájékoztatás megszüntetését célzó törvények elsősorban arra szolgálnak, hogy a kormányok megbüntethessék a független újságírást – írja a nagy rivális, vagyis a Washington Poston megjelent véleménycikkében A. G. Sulzberger, a New York Times kiadója.

Az írást a Telex szemlézi, s e szerint Sulzberger Magyarországgal és Orbán Viktorral példálódzik. „Országa demokrácia, ezért nem tudja egyszerűen bezárni az újságokat, vagy bebörtönözni az újságírókat. Ehelyett a független hírszervezetek aláásására törekszik finomabb módszerekkel – olyan bürokratikus eszközökkel, mint az adójog, a műsorszolgáltatás szabályozása és a kormányzati szerződések. (…) Néhány éven belül a függetlenségnek már csak morzsái maradtak meg a magyar sajtóban, ami megszabadítja a vezetőt az egyre inkább tekintélyelvű uralma előtt álló talán legnagyobb kihívástól” – írja Sulzberger a független sajtó megzabolázásának folyamatáról, hozzátéve: ez „központi pillére volt Orbán tágabb projektjének, annak, hogy országát „illiberális demokráciává« alakítsa át, a nemzet pedig végül rosszabb helyzetbe került.

A történet, írja, nem egyedülálló, megismétlődik a széteső demokráciákban szerte a világon. És a veszély az Egyesült Államokban is fennáll. „Donald Trump volt elnök és szövetségesei a Fehér Házba való visszatérés során kinyilvánították szándékukat, hogy fokozzák a sajtó elleni támadásaikat, amelyet régóta „a nép ellenségének csúfol”, és több jele is van annak, hogy Trump komolyan gondolja, amit mond. 

„Most éppen Trump és szövetségesei keresik külföldön Bolsonarót (Brazília volt elnöke – a szerk.) és hozzá hasonlókat, hogy inspirációt szerezzenek, tanulmányozva a sajtóellenes technikákat, amelyeket a közbenső években csiszoltak. Ennek a forgatókönyvnek a hatékonyságát nem szabad alábecsülni. Magyarországon ma már Orbán szövetségesei irányítják az ország híradóinak több mint 80 százalékát” – írja Sulzberger.

Címkék: Trump, Orbán, Sulzberger