Milliárdokat kellene visszafizetni a meghiúsult utak miatt, de nincs fedezet rá

Milliárdokat kellene visszafizetni a meghiúsult utak miatt, de nincs fedezet rá

Az utazás kiállítás 2019-ben (Fotó: a kiállítás honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsvét előtt óriási számban mondták le foglalt útjaikat az ügyfelek az utazási irodáknál, azóta kivárást tapasztalnak az utazásszervezők, negyvenezer utas azonban továbbra is élő foglalással rendelkezik – nyilatkozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke a Népszavának. Ez a szám drasztikus csökkenést jelent: az év azonos időszakában kétszer ennyi foglalást bonyolítottak az irodák a korábbi években. Az utasok egy része egyáltalán nem akar utazni idén, mások inkább belföldi úti célokra váltanának, de akadnak magabiztosak is, akik várják a külföldi utazásukat.

– Az utazási irodák nincsenek könnyű helyzetben, mert az ügyfelek által befizetett összegeket továbbutalják a szolgáltatásokat közvetlenül nyújtóknak (a légitársaságoknak, szállodáknak, hajótársaságoknak), amelyek a mostani helyzetben lemondási szándék esetén csak elvétve fizetik vissza a pénzt – vázolta a helyzetet a MUISZ elnöke. Több európai országban egy évig érvényes utalványokat bocsátanak ki a szolgáltatók, és ha ezt sem használja fel az utas, további három hónapig (összesen tehát tizenöt hónapig) nem kötelesek visszatéríteni az összeget.

A magyar jogszabályok szerint amennyiben egy út lehetetlenné válik, 14 napon belül vissza kell téríteni az összeget az utasoknak. „Ez a pénz most nincs az utazási irodáknál” – hangsúlyozta Molnár Judit.

„Korábban sokan köhögni jártak a színházba" - Veszélyeztetett szakmák | Magyar Hang

Máté Gábor szerint új nézőtéri protokoll kialakítására van szükség, Orlai Tibor a kulturális online tartalmak fizetőssé tételében látja a túlélés egyik esélyét.

A MUISZ ezért jogszabály módosítási javaslattal élt a kormány felé, hogy az utazási irodák is kibocsáthassanak utalványokat. „Milliárdos nagyságrendű összegek visszafizetéséről van szó, a tavaszi lemondási hullámban a vázolt okok miatt sok utas nem kapta még vissza a pénzét” – mondta Molnár Judit. A MUISZ szerint az utalványok kibocsátásával el lehetne kerülni, hogy az önhibájukon kívül bajba került irodák tömeges fizetésképtelenséget jelentsenek.