Müller Cecília nevében küldtek ki hamis leveleket egészségügyi intézményeknek

Müller Cecília nevében küldtek ki hamis leveleket egészségügyi intézményeknek

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamis leveleket küldtek ki több helyre Müller Cecília országos tiszti főorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében – derült ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Mint a beszámolón elhangzott, az email egészségügyi és állami intézményekhez is eljutott, illetve különféle cégekhez. Az ismeretlenek által küldött levél lényege az volt, hogy ingyenes védőeszközök eljuttatása érdekében a címzettek töltsék ki a mellékletben csatolt űrlapot.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a levél magyartalan megfogalmazása már eleve gyanúra adhat okot, mindenesetre mindenkit arra kért, akihez eljutott az email, hogy ne nyissa meg a csatolmányt. Az ügyben rendőrségi nyomozás indul, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet pedig riasztást adott ki és értesítette az érintett szervezeteket az incidensről.

Müller Cecília a tájékoztatón beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában 14 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, köztük egy 11 és 15 éves fiatalnál is. Esetükben ismert volt, hogy családtagjaiknál már igazolódott a vírus, így nyilvánvalóan tőlük kapták el.

Jelenleg egyébként 1051 aktív fertőzöttről tudni és öt olyan megye is van – Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna – ahol egyetlen beteg sincs a hatóságok tudomása szerint.