Információt kér a kormányhivatal Kecskemét polgármesterének bizottsági tagsága miatt

Információt kér a kormányhivatal Kecskemét polgármesterének bizottsági tagsága miatt

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester az általános iskolás izraelita hittankönyv-sorozat negyedik kötetének támogatását bejelentő sajtótájékoztatón a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házában 2019. szeptember 12-én (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kecskemét fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester városvezetői munkájuk mellett felügyelőbizottsági tagként is fizetést kapnak. A polgármester a mintegy 1 milliós illetménye mellé 1,6 millió forintot kap a Neumann János Egyetemért Alapítványnál betöltött felügyelőbizottsági tagságáért, az alpolgármester szintén felügyelőbizottsági tag a Vertikál Zrt. hulladékgazdálkodási cégnél, amiért havonta 180 ezer forintot kap – írja a Kecsup.hu a kecskeméti vagyonnyilatkozatok alapján, a cikket a 444.hu szemlézte.

A Kecsup megkereste a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt is, hogy ez összeférhetetlenségnek számít-e. Azt írták a portálnak, hogy a helyi önkormányzatokról szóló törvény értelmében a település polgármestere az ott meghatározott kivételekkel egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja. A helyzet tisztázása érdekében a kormányhivatal információkéréssel élt.

A kecskeméti híroldal emlékeztetett arra, hogy korábban Sára Botond, a Fővárosi Kormányhivatal kormánymegbízottja bejelentette, hogy főként ellenzéki polgármesterekkel és alpolgármesterekkel szemben merült fel összeférhetetlenség, és ezért vizsgálatot indított a hivatal. Figyelemre méltónak tartják, hogy míg ugyanezen törvény alapján a fővárosi kormánymegbízott egyértelműen kijelentette, hogy a szocialista Őrsi Gergely, a fővárosi II. kerület polgármesterének esetében fennállt az összeférhetetlenség, addig Kecskeméten a helyi hivatal „csupán” további információkat kér.