Iványi Gáboréknak a „bevett egyháznál” több fokozottal alacsonyabb besorolást ajánlottak

Iványi Gáboréknak a „bevett egyháznál” több fokozottal alacsonyabb besorolást ajánlottak

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt hónapban a bíróság egy olyan, „alacsony szintű” státuszt ítélt meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, amely elfogadhatatlan számukra. „Kénytelenek voltunk fellebbezni” – mondta a Népszavának Iványi Gábor.

Ismert, a Fidesz-kormány megfosztotta Iványiékat az egyházi státusztól, ám teljes mértékig csak az úgynevezett bevett egyházak részesülnek a költségvetési forrásokból. Iványi Gáboréknak a „bevett egyháznál” több fokozottal alacsonyabb besorolást ajánlott meg a bíróság. A lelkész szerint a cél egyértelmű: „mindent elkövetni azért, hogy ne kapjuk vissza azt a státuszt, amit jogsértő módon elvettek tőlünk”.

Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a korábbi elvonások után – újabb 95 millió forintot vesz el az általuk fenntartott iskoláktól. Ezzel veszélybe kerül csaknem 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatása és a velük foglalkozó mintegy 500 ember állása. Iványiék ismét kártérítési igényt fognak benyújtani, de az újabb strasbourgi eljárást csak akkor tudják elindítani, ha Magyarországon már kimerítették a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségeket – írta a lap.

Az egyházi státuszuk elvétele miatt 2017-ben a strasbourgi bíróság már kimondta: 935 milliót kell fizetnie az államnak.

Iványi Gábor idén februárban arról beszélt, hogy az éves kiadásuk nagyjából ötmilliárd forint, amiből kettőt elvesz, illetve nem ad oda a magyar állam. A különbözetet „hadigazdálkodással” hidalják át, „vagy a számlákat rendezzük, vagy eszünk.”