444: Hipó került a vízvezetékbe az ELTE TTK lágymányosi épületében

444: Hipó került a vízvezetékbe az ELTE TTK lágymányosi épületében

Csapvíz. Képünk csak illusztráció (Fotó: Imani / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiaválság miatt tavaly elzárták a melegvizet az ELTE épületeiben, ezt idén ősszel kapcsolják vissza. Mivel attól tartottak, hogy az egy éven át pangó vezetékekben esetleg megtelepedett valami, az üzemeltető úgy döntött, vegyszerrel mossák át a rendszert annak újraélesítése előtt, ám ez elvileg zárt melegvíz-körből több alrendszerbe is átszivárgott a magas klórtartalmú hipó – értesült a 444.

A lap azt állítja, a hipó többek közt átszivárgott a központi lágy vizes rendszerbe, ami duplán tisztított, semleges kémhatású vízzel látja el a laborokat, de került egyes tanszékek saját hálózataiba is. Úgy tudják, a jelenségre azért figyeltek fel, mert vasárnap este tömegével kezdtek pusztulni a halak egy biológiai laborban.

Hasonló információt posztolt az ELTE-sek az egyetemi oktatás jövőjéért Facebook-oldal is. 

A 444 szerint nemcsak az állatok szenvedhették el az incidens következményeit, de valószínűleg rengeteg mérési eredményt is kidobhatnak a kutatók, amelyekhez a hét elején lágy vizet használtak. Sőt, olyan dolgozóról is hallottak, aki ivott a hipós vízből. A lap megkeresésére az ELTE sajtóosztálya az alábbit írta az ügyről: „A tisztító folyadék mechanikai hiba miatt kerülhetett a vízrendszerbe, a hibát az ELTE Műszaki Főigazgatóság munkatársai azonnal elhárították. A vizsgálat és az esetleges károk felmérése jelenleg folyamatban van.”

Címkék: ELTE, hipó