A kormány továbbra sem értesítette Budapestet a vizes világbajnokságról

A kormány továbbra sem értesítette Budapestet a vizes világbajnokságról

Duna Aréna (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint lapunk is beszámolt róla, Budapest rendezi meg az idei évre újonnan kiírt vizes világbajnokságot – jelentette be hétfőn a vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA). A FINA közleménye szerint a magyar főváros június 18. és július 3. között ad otthont a vb-nek, 2017 után másodszor.

A kormány a legcsekélyebb konzultáció nélkül, mindenkit meglepve vállalta a világbajnokság megrendezését, amikor Fukuoka visszalépett a rendezéstől. A Népszava megkérdezte a fővárosi önkormányzatot, hogy támogatják-e a rendezvényt. Nos, nem tudnak róla hivatalosan.

„A fővárosi önkormányzat tudomásul vette, hogy a kormány vendégeket hívott Budapestre. Az kicsit problémás, hogy a házigazdát erről nem tájékoztatta előre. Természetesen örülünk minden olyan sporteseménynek, amely a meglévő infrastruktúra kihasználásával valósul meg.” – válaszolták Tüttő Kata és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek a megkeresésre.

„Tudjuk azt is, hogy mivel jár egy ilyen esemény megvalósítása. Ehhez azonban akkor tudnánk hozzájárulni, ha megkérdeznének minket. Azonban továbbra se kaptunk megkeresést a kormány részéről.” Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy ilyen esemény megvalósítása csak jól működő közösségi közlekedéssel lehetséges. „Nagy kár, a kormány úgy hívott vendégeket, hogy közben nem engedte meg, hogy a legrosszabb állapotban lévő buszokat lecseréljük és az elektromos buszprogramból is kihagyta a kormány Budapestet. Izgalmas kontrasztot alkotnak majd a füstöt okádó buszok és százmilliárdos stadionok” – folytatták válaszukat.

A bejelentés után kiderült, hogy a világverseny csak már meglévő létesítményekben zajlik majd, így a FINA-val kötött megállapodás értelmében az óriás-toronyugrást nem rendezik meg Magyarországon. Az úszás és a műugrás a Duna Arénában, a szinkronúszás a margitszigeti Széchy-uszodában, a vízilabda a Hajós mellett ellátogat Debrecenbe, valamint a Modern városok program keretében épített vadonatúj soproni és szegedi komplexumba, a nyíltvízi úszók pedig a tervek szerint a tavalyi Eb-n kiválóan debütált Lupa-tavi helyszínen küzdenek majd.