A PSZ két népszavazási kérdését hitelesített a Kúria

A PSZ két népszavazási kérdését hitelesített a Kúria

A Pedagógusok Szakszervezete sajtótájékoztatója a Civil Sugárút rendezvényen a budapesti Hősök terén. A szakszervezet jogásza és a szakszervezet vezetése (bj), Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás alelnökök és Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke. Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúria eddig két kérdést hitelesített a PSZ vezetői által kezdeményezett öt népszavazási kérdésből. Ha minden jogi akadály elhárul, a Pedagógusok Szakszervezete megkezdi az aláírások összegyűjtését – jelezte közleményében a szakszervezet csütörtökön.

Felidézték: PSZ két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás (magánszemélyként) 2023. március 14-én öt kérdésben kezdeményezett népszavazást, de mindegyiket elutasította a Nemzeti Választási Bizottság. Ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordultak a PSZ vezetői a Kúriához, amely 2023. június 28-án – megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság döntését – hitelesített két kérdést. Ezek az alábbiak:

• „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
• „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

A Nemzeti Választási Bizottság ezekről a kérdésekről úgy vélekedett, hogy megválaszolásukhoz a választópolgároknak nincs kellő szakmai és jogi ismeretük. A Kúria végzése szerint azonban a kérdések egyértelműek, nem tartoznak népszavazást tiltó tárgykörbe, a választópolgárt pedig „kompetensnek” kell tartani a kérdések megválaszolására.

A közlemény szerint ha minden jogi akadály elhárul, a PSZ haladéktalanul megkezdi az aláírások összegyűjtését, melyre 120 nap áll rendelkezésre. A szakszervezet ebben a kampányban számít mindenkire, akinek fontos a diákok jövője, az oktatás megváltoztatása. – A cél az, hogy meglegyen 200 ezer érvényes aláírás, ebben az esetben a parlament köteles kiírni a népszavazást. A PSZ bízik abban, hogy az ötpontos népszavazási kezdeményezés további három kérdését is hitelesíti a Kúria.

Címkék: PSZ, népszavazás