Az ellenzék szerint tatai karsztvízzel pótolnák a Komáromban ipari célra elhasznált ivóvizet

Az ellenzék szerint tatai karsztvízzel pótolnák a Komáromban ipari célra elhasznált ivóvizet

Forrás: A Demokratikus Koalíció Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz jogszabályt kijátszva használná fel a tatabányaiak ivóvízét a komáromi ipari park működtetéséhez – egyebek mellett ezt állította a tatabányai választókörzet ellenzéki képviselőjelöltje, a DK-s Konczer Erik, aki Ungár Péterrel, az LPM parlamenti képviselőjével közösen tartott vasárnap online sajtótájékoztatót.

A 24.hu tudósítása szerint az ellenzéki politikusok arról beszéltek, hogy Tatabányán és környékén ugyan kiváló minőségű az ivóvíz, amelyet az itt lévő vízbányából nyer a térség, ám a szénbányák bezárása után helyreálló egyensúly a mostani ipari beavatkozások miatt ismét felborult, így a tatai víz már nem felel meg az uniós víz keretirányelv követelményeinek sem.

Mivel a tatai források alig adnak vizet, vagy már el is apadtak, ezért a Tata–Komárom vízvezeték pályázatát módosították, hogy engedélyezzék a felszín alatti vizek ipari felhasználását. Ezt először a „komáromi ipari park megnövekedett vízigényével”, később Komárom város megnövekedett vízigényével indokolták. Formálisan tehát nem a tatabányai karsztvizet használják fel a komáromi ipari parkban, hanem az eddigi komáromi ivóvizet, cserébe viszont a karsztból érkezik a komáromi ivóvíz.