Az OGYÉI szerint Hadházy Ákos veszélyezteti az emberek egészségét

Az OGYÉI szerint Hadházy Ákos veszélyezteti az emberek egészségét

Hadházy Ákos (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint ismét félrevezeti és veszélyezteti a lakosságot Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzése az orosz Szputnyik V vakcina engedélyéről.

Hadházy Ákos szerdán a közösségi oldalán arról írt, hogy a „magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el”. A képviselő szerint ez az engedélyben is „feketén-fehéren le van írva”.

Az OGYÉI Kommunikációs és Koordinációs Főosztálya az MTI-hez eljuttatott szerda esti közleményében úgy reagált: az intézet munkatársait megdöbbenti a képviselő „lakosságot félrevezető” bejegyzése. Az ilyen „felelőtlen álhírek” veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét – írták. Hozzátették: Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak.

Kitértek arra: miután Hadházy Ákos megkereste őket, az intézet a lehető legrövidebb időn belül eljuttatta neki a „törvényesen átadható dokumentációt”. A képviselő azonban – „nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan” – a közösségi médiában „teljesen hamis képet festett” az engedélyezésről. Az általa hiányolt vizsgálatokat – folytatták – az OGYÉI a feltételes engedély megadásakor előírta, és ezt vizsgálja minden gyártási tételen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). – Tehát egyetlen magyar embert sem olthatnak be a vakcinával, ha nem megfelelő a laboratóriumi vizsgálat eredménye – szögezték le.

Megjegyezték: a napokban egy rangos nemzetközi orvosi szaklapban megjelent cikk is arra utal, hogy az OGYÉI jó döntést hozott, amikor feltételesen engedélyezte a Szputnyik V vakcinát, mivel a legfrissebb kutatások szerint a hatásossága meghaladja a 91 százalékot. Ezt támasztja alá a gyártóhelyen végzett ellenőrzés és az értékelés eredménye is – tették hozzá. Az OGYÉI a közleményben arra kérte Hadházy Ákost, hogy a „jövőben a saját állatorvosi szakterületéhez tartozó témákat kommentálja, és ne veszélyeztesse a magyar lakosság pandémiával szembeni védekezését azzal, hogy álhíreket terjeszt”.