Az ügyészség szerint a Budapest–Belgrád beruházás előkészítői nem követhettek el bűncselekményt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elutasította az ügyészség Szél Bernadett panaszát, amit azután tett, hogy az ügyészség korábban visszadobta a Budapest–Belgrád vasútfelújítás ügyében, hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentését – derül ki a hvg.hu birtokába jutott ügyészségi határozatból.

Az ügyészség a feljelentés elutasításakor lényegében azzal érvelt, hogy nem lehet bűncselekmény, amikor a kormány tíz- sőt százmilliárdokat csoportosít át a költségvetésben, hiszen az a dolga, hogy politikai döntéseket hozzon arról, mire költi az állam ezeket a forrásokat.

Szél Bernadett ugyanakkor a panaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az ő feljelentése ismeretlen tettes ellen, nem pedig a kormány tagjai ellen szólt. A politikus szerint az ügyészségnek fel kellett volna tárnia a döntéshozatali és az azzal kapcsolatos ellenőrzési mechanizmust, be kellett volna szereznie az erre vonatkozó dokumentumokat, a résztvevőket tanúként ki kellett volna hallgatnia.

A lap azt írja, hogy az ügyészség álláspontja szerint mivel a kormányzati döntésekkel kapcsolatban nem vethető fel a hűtlen kezelés gyanúja, így értelemszerűen a döntések előkészítésében részt vett személyek sem követhettek el bűncselekményt. Minthogy nem történt bűncselekmény, aminek az elkövetésében részt vehettek volna.

A projektet ellenzéki oldalról már rengeteg támadás érte, többek között azért, mert az építkezési iratokat tíz évre titkosították. A beruházás költségei nagyjából hétszáz milliárd forintot tesznek ki. Arról már az Index számolt be tavaly, hogy a beruházás magyar résztvevője, az RM International Zrt. Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozik. A cég fő profilja a vasútépítés, tulajdonosai pedig a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-KORD Kft.